Реклама / Ads
9| 5374 |18.02.2015 СВЯТ

Ципрас: Санкциите на ЕС срещу Русия са лицемерни

.
Алексис Ципрас
Санкциите срещу Русия са лицемерни. Ако наказвате Русия, то тогава трябва да накажете и всички тези страни, в които руските милиардери са инвестирали своите активи. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за германското списание „Щерн”.
 

Въпреки това той не е категоричен за това дали е против евентуално разширяване на санкциите. „Искам ЕС да достигне до споразумение в диалога и да говори с един глас. Все пак Гърция също страда от санкциите”, каза Ципрас, цитиран от БТВ.

 

В интервюто новият гръцки премиер отхвърли възможността да търсил други източници на средства освен ЕС – като Русия и Китай, за изплащане на дълговете на Гърция към европейските ѝ и международни кредитори.

 

„За момента ние имаме в съзнанието си само европейското решение”, каза още Ципрас. Според него факта, че е бил поздравен след победата си от толкова световни лидери, в това число и с телефонно обаждане от американския президент Барак Обама и руския държавен глава Владимир Путин „показва колко много международни интереси има в това Гърция да продължи икономическия си път на стабилност и връщане към растежа”.

Обрат в позицията на ГърцияСтраната има намерение да поиска от Еврозоната продължаване на кредитната програма

 

В интервюто Ципрас заема и категорична позиция за удължаването на досегашната програма на страната за финансова помощ. „За нас старата спасителна програма е мъртва. Предложението за удължаването ѝ с шест месеца е парадоксално. Всеки, който има такива идеи, си губи времето”, заяви още той.

 

Въпреки това по-рано днес стана ясно, че Гърция възнамерява да поиска продължаване на договора за кредит с еврозоната, съобщи източник, запознат с преговорите в Брюксел. Той добави, че това е различно от програмата за финансова помощ.

 

Анонимният източник заяви, че Гърция ще търси удължаване с 6 месеца, но все още се преговаря за условията.

 

Пред изданието Ципрас не отхвърли и възможността да покани германския канцлер Ангела Меркел на посещение в Атина. „Защо не. Ние сме известни с нашето гостоприемство. Вратите винаги са отворени”, каза той.

Германия: Няма шанс Атина да получи репарации за Втората световна война Според Берлин въпросът е приключил преди 25 години

 

Ципрас определи като „историческо задължение” получаването на репарации от Германия за окупацията ѝ по време на Втората световна война. По този въпрос обаче Берлин е категоричен – въпросът е отдавна приключен и Атина няма да получи репарации.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4553 |13.02.2015 ЕС готов с нови санкции срещу Русия . 74| 19892 |12.02.2015 Ракетите на Русия и САЩ готови за удар, милиони загиват . 36| 6713 |11.02.2015 Русия подписва примирие с Украйна? . 3| 4933 |07.02.2015 Лавров: Партньорството ЕС-Русия не издържа изпитанието на своята сила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads