Реклама / Ads
4| 6033 |07.07.2014 СВЯТ

В Украйна издирват съдията, пратил Тимошенко зад решетките

.
Укринският съдия Родион Киреев, осъдил Юлия Тимошенко по т. нар. "газово дело", е обявен за издирване от Министерството на вътрешните работи на Украйна, съобщават днес украински и руски медии, позовавайки се на официално съобщение на сайта на ведомството. Малко преди това, в края на юни, украинските медии съобщиха, че Генералната прокуратурата на Украйна е започнала издирване на Киреев.
 

Според съобщението, публикувано на сайта на МВД, Киреев е включен в списъка на "лицата, които се укриват от органите на прокуратурата ".

 

Срещу Киреев е повдигнато обвинение по чл. 375, ал. 2 от украинския Наказателен кодекс, съобщава агенция УНИАН. Текстът предвижда наказателна отговорност за съдии, които са произнесли явно противоправна присъда, решение, определение или постановление.

 

Обвинението срещу Киреев е за произнасяне на "явно противоправно постановление за изменение на мярката за неотклонение подписка на подсъдимата Юлия Тимошенко и замяната й със задържане под стража", както и умишлено, систематично и грубо нарушаване на предвиденото от действащото законодателство на Украйна право на подсъдимата Тимошенко на защита" и произнасяне на противопровна присъда срещу нея, съобщават агенциите.

 

През 2011 г. Тимошенко беше осъдена на седем години лишаване от свобода по обвинение  в превишаване на правомощията си при подписване на газовите договори с Руската фФдерация през 2009 г. През май 2012 г. тя постъпи на лечение в болницата в Харков. На 22 февруари 2014 г. украинският парламент декриминализира текста в Наказателния кодекс на Украйна, по който бе осъдена Тимошенко и тя бе освободена още същия ден.

 

Според прокуратурата, в резултат на умишленото и грубо нарушаване на правото на защита на Тимошенко по време на делото срещу нея от страна на съдия Киреев, той не е извършил необходимата правилна оценка на безспорни доказателства, съдържащи се в делото, които са показвали отсъствието в действията на Тимошенко на състав на инкриминираното престъпление, признал я за виновна и я осъдил на 7 години затвор, с лишаване от право да заема длъжности в държавни органи за срок от 3 години. Същевременно, обосновката на Киреев за извършено от Тимошенко престъпление е построено предимно на неговите собствени предположения, умозаключения и лични преценки.

 

Мярка за неотлонение срещу Киреев не е приета, съобщава още УНИАН.

 

Според съобщението на украинското МВД от днес Киреев се издирва още от 2 юли, когато е изчезнал в Киев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5434 |05.07.2014 Почина митрополитът на Киев и цяла Украйна Владимир . 2| 5453 |02.07.2014 Спират пушките и огъня в Украйна . 10| 6029 |01.07.2014 Напрежението в Украйна ескалира! Четирима души са загинали при обстрел в Краматорск . 1| 5855 |28.06.2014 Удължиха примирието в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads