Реклама / Ads
17| 3055 |13.08.2024 СВЯТ

Украйна овладя 28 руски селища, контролира 1000 кв. км. в Курска област

.
Курска област
Близо 120 хиляди души са напуснали руската Курска област. Според властите други 60 хиляди трябва да бъдат евакуирани. Данните докладва губернаторът Алексей Смирнов на заседание по сигурността с президента Владимир Путин. Губернаторът на Курска област Смирнов съобщи, че Украйна контролира 28 населени места в пограничната област. Ген. Сирски съобщи, че украинските сили са овладяли около 1000 кв. км. руска територия.
 

Украйна контролира около 1000 квадратни километра от руската Курска област. Това стана ясно след като главнокомандващият украинската армия генерал-полковник Олександър Сирски информира президента Зеленски за развитието на изненадващата офанзива чрез видеовръзка.

 

От изявленията на Киев стана ясно още, че настъплението към руска територия продължава. От своя страна губернаторът на Курска област Алексей Смирнов заяви по време на разговор с президента Владимир Путин, че украинските сили са поели контрола на над 28 населени места.

 

"Към днешна дата и от 1 юни досега са извършени почти 2100 обстрела на Сумската област. Напълно оправдано е да унищожим руските терористи, където и да се намират, откъдето и да извършват нападенията си. Руски военни летища, руска логистика. Виждаме ползите, които това може да донесе за приближаване на мира. Русия трябва да бъде принудена да постигне мир, особено, ако Путин е толкова твърдо решен да воюва", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

 

Границата на Русия с Украйна се превръща в пълноценен театър на военни действия - това е оценката на Вашингтонския институт за изследване на войната. Според анализа руските сили ще се нуждаят от повече ресурси за да защитят границата. Според различни информационни източници украинските войски са достигнали около 30 километра навътре в Русия - най-дълбокото трансгранично настъпление на Киев, откакто Москва започна пълномащабната си война срещу Украйна през февруари 2022 г.

 

"Не знаем къде се намират 2000 души. Ситуацията остава тежка", призна губернаторът. Смирнов заяви още, че украинските сили са използвали снаряди с химическо оръжие, но това не може да бъде потвърдено от независими източници, уточнява Ройтерс.

 

Снощи украинският президент Володимир Зеленски заяви в традиционното си видеообръщение, че през това лято Русия е нанесла близо 2000 трансгранични удара от Курска област по мишени в Украйна, което според него е заслужавало "справедлив" украински отговор.

Евакуация нареди и губернаторът на съседна Белгородска област Вячеслав Гладков, заради - цитирам: "вражеска активност на границата, която представлява заплаха за жителите на Красная Яруга.

 

"Знаете ли колко е страшно, когато над главата ти непрекъснато прелитат хеликоптери? Който има възможност - бяга", казва жена, която се качва на влак за вътрешността на Русия. А в Москва вече се организират хуманитарни акции в помощ на бежанците от граничните райони.

 

Доброволци от движенията на Екатерина Дунцова и Борис Надеждин, които се опитаха да се кандидатират за президентските избори в Русия през март, организираха пункт за събиране на хуманитарна помощ за района на Курск:

 

"Не го правим с политическа цел. Говорим за човешки живот, за помощ. Честно казано, за мен няма значение на кого помагам, важното е да помогна на хора в нужда", казва организаторът на акцията Екатерина Добринина. Министерството на извънредните ситуации на Русия съобщи, че над 44 000 жители на района на Курск са подали молби за финансова помощ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2795 |12.08.2024 Киев контролира около 1000 квадратни километра от руската Курска област . 3| 3344 |12.08.2024 САЩ изпращат подводница и самолетоносач с F-35 и F/A-18 към Близкия изток . 9| 2780 |10.08.2024 Русия въведе режим на антитерористична операция в три погранични с Украйна области . 4| 4641 |05.08.2024 ISW: Ще обърне ли F-16 хода на войната?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads