Реклама / Ads
0| 5477 |07.09.2017 СВЯТ

Вижте каква ще е новата имиграционна политика на Лондон след Брекзит

.
Документ на Home Office, в който на 82 страници се обсъжда бъдещата имиграционна политика на Великобритания спрямо гражданите на ЕС след Брекзит бе публикуван от ”Гардиън”.
 
Съдържанието на документа не бе отречено от Home Office. Оттам единствено заявиха, че версията на в. Guardian била по-ранна и в сегашната, която ще бъде официално публикувана през есента, щяло да има някои поправки. Следователно, може да се каже, че основните идеи на Home Office вече са ясни, съобщи "БГ бен".

Ето какво ни засяга нас в намеренията на Лондон след Брекзит.

1. След Брекзит, личните карти отпадат като форма на идентификация по британските летища и гранични пунктове.
 
Единственият документ, който ще се приема при влизане във Великобритания, ще бъде паспортът, но на него няма да се поставят печати, както е при гражданите от извън ЕС. Влизането във Великобритания ще става, както досега – без допълнителни митнически проверки, интервюта с имиграционните служби и други бюрократични процедури.
 
2. Потвърждава се въвеждането на т.нар. „settled status” за гражданите на ЕС, пристигнали преди Брекзит
 
На 26-ти юни, правителството публикува официалното си предложение към ЕС относно статута на гражданите на ЕС. В него се предвижда гражданите на ЕС, пристигнали във Великобритания преди фактическия Брекзит, да получат т.нар. нов „settled status” (статут на уседналост), който им дава право да останат за неопределено време в страната и да кандидатстват за британско гражданство.
 
Новият „settled status” ще важи за следните групи хора:
• гражданите на ЕС, които вече имат Permanent Residence Certificate или ще получат такъв до фактическия Брекзит;
• гражданите на ЕС, които са навършили 5 години във Великобритания за периода до датата на Брекзит, но все още не са кандидатствали за Permanent Residence Certificate;
• гражданите на ЕС, пристигнали преди Брекзит, които все още не са навършили 5 години престой преди фактическия Брекзит.
• членовете на семействата на горните групи лица.
 
3. Ще има транзитен период от поне 2 години, по време на който няма да се въвежда нова имиграционна система
 
Транзитният период ще трае минимум 2 години след Брекзит, т.е. до 2021 г. Целта му ще  бъде гражданите на ЕС, пристигнали в страната преди Брекзит, да могат да се регистрират за новия „settled status” и институциите да могат технически да се нагодят към новите разпоредби.
По време на транзитния период, гражданите на ЕС ще могат да пристигат във Великобритания, така, както до момента. Разликата ще бъде, че те ще трябва да регистрират присъствието си в страната пред Home Office, в рамките на период от 3 до 6 месеца от пристигането си и след като изтече транзитният период, правото им да останат във Великобритания ще зависи от новата имиграционна система, която бъде въведена.
При регистрацията пред Home Office, ще се изисква доказателство за това, че лицето работи, учи или се самоиздържа и ще се снемат пръстови отпечатъци.
 
4. Относно нискоквалифицираните работници
 
При новата имиграционна система, която ще се въведе след 2021 г., на пристигналите след Брекзит нискоквалифицирани работници, ще се дава разрешително за оставане за период от 2 години.
 
5. Относно висококвалифицираните работници
 
При новата имиграционна система, която ще се въведе след 2021 г., на пристигналите след Брекзит висококвалифицирани работници, ще се дава разрешително за оставане за период от 3 до 5 години.
 
6. Планът за ограничаване на имиграцията от ЕС след 2021 г.
 
В документа се посочва, че правителството може да въведе следните мерки с цел ограничаване на броя на имигрантите от ЕС в бъдеще:
 
• задължаване на работодателите да търсят първо служители-британци, преди да назначават граждани на ЕС;
• поставяне на изискване, че гражданите на ЕС могат да пристигат във Великобритания, единствено ако имат предварителна оферта за работа от британски работодател, вместо  да бъдат свободно пускани в страната, за да си търсят работа;
• намаляване на възможностите за продължително пребиваване във Великобритания чрез въвеждане на временни разрешителни за оставане и забрана за водене на деца на граждани на ЕС във Великобритания, особено сред нискоквалифицираните работници;
• ограничаване на броя на нискоквалифицираните работници от ЕС чрез въвеждане на праг за минимален доход, при който дадено лице има право да остане в страната или чрез въвеждане на квоти за брой нискоквалифицирани работници от ЕС. Възможно е за определени индустрии да бъде отворена единствено схема за временни или сезонни работници.
 
7. Висше образование във Великобритания след 2021 г.
 
От документа на Home Office не става ясно дали студентските заеми за граждани на ЕС ще могат да се вземат след 2021 г. Изрично се казва, обаче, че ще се вземат мерки обучението във Великобритания да не се превърне в начин на заобикаляне на ограниченията за работа в страната. За целта ще се прави проверка на нивото на английския, академичните квалификации и средствата на кандидат-студентите. След завършване, ще се поставят изисквания, сходни за тези за гражданите от извън ЕС – бързо намиране на работа и печелене на определени високи доходи или доброволно напускане на странта.
 
8. Водене на членове на семейството на граждани на ЕС след 2021 г.
 
Дефиницията за член на семейството ще се стесни и вече ще включват единствено директни роднини. Например, зет няма да може да доведе тъщата си във Великобритания, докато пребивава тук, а единствено майка си.
Освен това, ще се въведе изискване за минимални годишни доходи от £18 600 на работещ човек, за да може той да доведе роднина във Великобритания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4409 |06.09.2017 Вижте къде спира водата в столицата заради ремонти . 0| 5529 |01.09.2017 Вижте къде заради ремонти няма да има ток в периода 4-8 септември 2017 г. . 0| 4489 |31.08.2017 Радев открива новата учебна година във Военната академия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads