Реклама / Ads
2| 5207 |04.12.2023 СВЯТ

Викове "Аллах Акбар" в Париж: Един загинал и двама ранени след нападението близо до Айфеловата кула

.
Един германец е загинал, а други двама души, сред които и британец, са ранени при нападението с нож и чук на улица в центъра на Париж.
 

Нападението бе извършено близо до Айфеловата кула малко преди 21:00 ч. местно време (20:00 ч. по Гринуич) в събота.

 

По-късно е бил арестуван 26-годишен французин, а антитерористични прокурори са започнали разследване, предаде BBC. 

 

Прокурорът Жан-Франсоа Рикар заяви, че заподозреният е обещал вярност на групировката "Ислямска държава" (ИД).

 

Рикар каза на брифинг в неделя, че заподозреният Арманд Р, френски гражданин, роден във Франция от родители иранци, е дал клетвата във видеоклип, публикуван в социалните медии.

 

Той е приел исляма на 18-годишна възраст, каза прокурорът, и е бил вкаран в затвора през 2016 г. за четири години, след като е направил планове да замине за Сирия, за да се присъедини към ИД.

 

Полицията заяви, че е трябвало да следва лечение на психиатрични проблеми.

 

Рикар добави, че заподозреният е бил наблюдаван по подозрение в екстремизъм и че трима негови сътрудници, включително членове на семейството му, са били задържани за разпит.

 

По-рано стана ясно, че жертвата, убита при нападението в събота вечерта, е германска туристка, която е работила като медицинска сестра.

 

Министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманин заяви, че жертвата е била със съпругата си, когато е била нападната и смъртоносно намушкана с нож на Ке дьо Гренел.

 

Той каза, че животът на съпругата е бил спасен от намесата на таксиметров шофьор и че заподозреният е избягал по близкия мост над река Сена.

 

След като преминава на северния бряг на реката, той напада още двама души: французин на възраст около 60 години и 66-годишен британски турист, който е ударен с чук в окото.


След това заподозреният е намушкан с електрошокова палка от полицията и е арестуван по подозрение в убийство - дефинирано във френското законодателство като предумишлено убийство - и опит за убийство във връзка с терористично начинание.


Публикувано в интернет видео показва момента, в който заподозреният е бил задържан от въоръжена полиция недалеч от мястото на нападението.


Двамата ранени са получили помощ от службите за спешна помощ и в неделя министърът на здравеопазването Орелиен Русо заяви пред френските медии, че те са "в добро здраве".


Дарманин посочи, че нападателят е бил чут да крещи "Аллах Акбар", което на арабски означава "Бог е най-велик", и е казал на полицията, че е бил разстроен, защото "толкова много мюсюлмани умират в Афганистан и Палестина".


Предполага се, че заподозреният също така е намекнал, че Франция е съучастник в смъртта на палестинците в Газа.


В събота в социалните мрежи беше публикуван видеоклип, в който заподозреният критикува френското правителство и обсъжда това, което той описва като убийство на невинни мюсюлмани, съобщава информационна агенция AFP.

 

Френският президент Еманюел Макрон изпрати своите съболезнования до всички засегнати от "терористичната атака" и благодари на службите за спешна помощ за тяхната реакция.


"Националната антитерористична прокуратура сега ще отговаря за хвърлянето на светлина върху този случай, за да може да се въздаде справедливост в името на френския народ", написа той в социалната мреца "Екс".


Това се случва по-малко от два месеца, след като учител беше убит при нападение с нож в гимназия в северния град Арас, което накара френското правителство да въведе най-високото ниво на тревога за националната сигурност в страната.


ФрогНюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3946 |03.12.2023 Тръмп с остри нападки към Байдън, нарече го "разрушител на американската демокрация" . 22| 4223 |01.12.2023 Зеленски: Ако Украйна се провали заради недостиг на оръжия, Русия ще нахлуе в страните от НАТО . 6| 4111 |01.12.2023 Зеленски разговаря с Денков. Покани България на ''Формулата на мира'' . 2| 4411 |29.11.2023 Русия нападна Западна и Южна Украйна с дронове и крилати ракети

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads