Реклама / Ads
9| 4479 |01.02.2021 СВЯТ

Военен преврат в Мианмар

.
Източник: БГНЕС
Военен преврат в Мианмар рано тази сутрин. Армията е задържала лидера на управляващата партия “Национална лига за демокрацията” и премиер Аун Сан Су Чжи. Арестувани са и други високопоставени лица от партията. Под стража е и президентът на Вин Мин.
 

В страната е обявено военно положение за една година, съобщават световните информационни агенции. Управлението ще бъде поето от главнокомандващият на въоръжените сили на страната генерал Мин Аунг Хлайнг.


Като причина за преврата се съобщава неуспеха на правителството и липсата на реакция срещу твърденията за изборни измами през ноември 2020 г. Страната бе управлявана от военните до 2011 г., след като започнаха демократични реформи.


Според военните става дума за милиони нарушения по време на парламентарните избори. Изборната комисия отрече твърденията, но още тогава армията заплаши да предприеме действия. Военните посочиха още, че ще използват силите си, за да организират нови избори.


Блокирани са пътища в столицата и основният административен център на Мианмар. Националната телевизия не предава. Комуникационните системи също са сринати. Банките са били принудени да затворят. Образували са се огромни опашки пред банкоматите. 


Аун Сан Су Чжи призова гражданите на протест срещу случващото се. Изявлението е публикувано на страницата на партията във Facebook. По думите й действията на армията са в посока връщане на страната под диктатура. 


След преврата последва и силна международна реакция. Британският премиер Борис Джонсън осъди ареста на граждани и призова техният вот да бъде зачетен, а лидерите - освободени. 


Реакция имаше и от Съединените американски щати. В позицията си от Вашингтон посочват, че осъждат всички опити да се променят изборните резултати. 


Реакция имаше и от Европейския съюз. Лидерите на държавите-членки също осъдиха действията на военните.


Аун Сан Су Чжи е дъщеря на националния герой на Мианмар - генерал Аун Сан, който бе убит преди страната да постигне своята независимост от британските колонизатори през 1948 г. Чжи прекарва близо 15 години под домашен арест в периода 1989-2010 г. Получава и Нобелова награда за мир през 1991 г.


Конституцията на Мианмар забранява Чжи да стане президент, защото има деца, които са чуждестранни граждани. 75-годишната жена обаче де факто се възприема за лидер на страната. 


Управлението й се определя през последните години спрямо действията и отношението на Чжи към мюсюлманското малцинство Рохинга в страната. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5179 |26.11.2020 Турски съд даде доживотен затвор на участниците в опита за преврат . 0| 6008 |02.07.2020 Ужасът в Мианмар: Затрупани от кал миньори крещят за помощ . 0| 4940 |02.07.2020 Минно свлачище уби най-малко 100 души в Мианмар . 1| 5086 |27.01.2020 Мистерия: Катастрофиралият в Афганистан самолет - пътнически или военен?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads