Реклама / Ads
0| 3475 |24.05.2022 СВЯТ

Задържаха бивш президент на Молдова по подозрение за държавна измяна

.
Итор Додон Източник: БГНЕС
Бившият президент на Молдова Игор Додон е задържан за 72 часа в рамките на наказателно дело, образувано по четири члена от Наказателния кодекс, включително държавна измяна, съобщи пред репортери прессекретарят на Генералната прокуратура Мариана Керпек, предава „Интерфакс“.
 

„Следствените действия продължават. Извършени са претърсвания в къщата и някои помещения на Додон. Той е задържан за 72 часа“, каза Корпек.

 

Коментирайки следствените действия, тя каза, че във вторник сутринта служители на Службата за информация и сигурност съвместно с Антикорупционната прокуратура са извършили обиски в къщата на Додон.

 

„Извършват се претърсвания и на други места. Извършени са претърсвания в 12 помещения. Проучват се недвижими имоти на посредници. Разследването се провежда в рамките на наказателно дело, образувано по членове „Пасивна корупция“, „Получаване на финансиране от политическа партия от престъпна организация“, „Незаконно забогатяване“ и „държавна измяна“, каза още Корпек.

 

Случаят с „чантата“

 

Миналата седмица изпълняващият длъжността главен прокурор Дмитрий Робу подписа резолюция за възобновяване на наказателното дело за нашумелия скандал с „чантата“. Той отмени заповедта на уволнения прокурор Александър Стояногло, който през май 2020 г. отказа да образува наказателно дело, позовавайки се на липса на доказателства.

 

Става въпрос за видеозапис от офиса на Демократическата партия през 2019 г., на който тогавашният лидер на Демократическата партия, сега избягал олигарх, Владимир Плахотнюк, връчва на президента Игор Додон пакет (наричан „чанта“), за който се твърди съдържаше пари. От разговора на Плахотнюк с Додон става ясно, че парите, които Додон взема от Плахотнюк, са предназначени за финансиране. Додон казва, че „парите трябва незабавно да бъдат дадени на Корнелиу (вероятно Корнелиу Фуркулита, член на ПСРМ), който трябва да плати заплатите на активистите на ПСРМ“.

 

Додон наскоро обяви, че ще се бори срещу сегашното правителство и няма да напусне страната: „Могат да направят нещо срещу мен, могат да правят обиски, могат да ме арестуват за известно време от беззаконие“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4001 |26.04.2022 Президентът на Молдова свика заседание на Съвета за сигурност заради Приднестровието . 0| 19809 |21.03.2022 Сръбският президент свика Съвета за сигурност, очакват се „съдбоносни решения“ . 0| 5919 |08.03.2022 Бившият проруски президент Янукович призова Зеленски да спре кръвопролитията в Украйна . 0| 3563 |15.02.2022 САЩ са поискали екстрадицията на бившия президент на Хондурас Хуан Ернандес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads