Реклама / Ads
2| 4989 |20.01.2011 СВЯТ

Закопчаха роднини на сваления президент на Тунис

.
Зин ал Абидин бен Али
Арестуваха 33-ма души от семейството на прогонения президент на Тунис Зин ал Абидин бен Али, докато се опитвали да напуснат страната, съобщи БиБиСи.
 

Местна телевизия показа техни скъпоценности и злато. Все още не е ясно обаче кои точно са задържаните. Според швейцарски източници, цитирани от Асошиейтед прес, представители на тунизийското ръководство имат около 620 млн. долара в швейцарски банки.

Срещу Бен Али и семейството му е образувано съдебно разследване за "незаконно придобиване на блага", "неразрешени финансови инвестиции в чужбина" и "нелегален износ на валута". Разследват се бившият президент, съпругата му Лейла Трабелси, нейните "братя и зетьове, синовете и дъщерите на братята й", отбелязва Франс прес.

Изпълняващият длъжността президент Фуад Мебазаа призова за "тотално скъсване" с миналото, независима съдебна система и свобода на медиите. Новото правителство съобщи, че е освободило всички политически затворници.

Стотици излязоха отново по улиците в столицата Тунис, призовавайки близките до сваления президент да излязат от властта.

Всички министри в новото правителство на Тунис от партията на Бен Али се отрекоха от партийното си членство. Изпълняващият длъжността президент Фуад Мебазаа и премиерът на преходното правителство Мохамед Гануши вече излязоха от партията Демократично конституционно обединение (ДКО), съобщи Франс прес.

Демонстранти и част от опозицията протестират остро срещу присъствието в съставения в понеделник кабинет на осем души от екипа на Бен Али. Ключови министри като тези на външните, на вътрешните работи и на финансите бяха членове на ДКО.

ДКО управляваше самостоятелно Тунис, докато Зин ал Абидин бел Али бе президент в продължение на 23 години.

Наджиб Чеби, опозиционен лидер, който е министър на регионалното и местното развитие в новия кабинет, съобщи, че сваленият от власт президент на Тунис Зин ал Абидин бен Али е уведомил премиера на Мохамед Гануши, че иска да се завърне в страната. Гануши обаче казал на Бен Али, че това е невъзможно.

Гануши вече съобщи пред медиите, че е имал телефонен разговор с Бен Али, но не даде подробности за неговото съдържание.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5507 |18.01.2011 Арестуваха кандидат-президент на Беларус . 7| 13830 |15.01.2011 Тунис – президентът бяга, размирици в страната . 15| 6917 |11.01.2011 Президентът на Поднебесната Империя . 0| 5287 |02.01.2011 Дилма Русеф положи клетва като президент на Бразилия.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads