Реклама / Ads
6| 4011 |16.03.2024 СВЯТ

21 са загиналите в Одеса след подлия удар на Русия. Украйна евакуира жители на Сумска област /обновена/

.
Властите в Украйна обявиха, че са предприели евакуация на жители на Сумска област в Северната част на страната, близо до границата с Русия. Причината е все по-интензивен ракетен обстрел в района. Там през последните пет дни са загинали трима души, а 13 са били ранени.
 




Военната администрация на Сумска област съобщи в Telegram, че през последните три дни са евакуирани над 180 жители от района на пограничната община Великописарска. По данни на администрацията досега са евакуирани общо над 4500 души от 22 села в Сумска област. Властите в Суми отдавна публикуват ежедневни съобщения за руски обстрели, но нападенията са се ожесточили.

 

На този фон, вчера руските бойци на страната на Украйна призоваха и съобщиха хуманитарен коридор елгородска и Курска област. "Въпреки многократните призиви към властите на Белгородска и Курска област губернаторите не организираха евакуацията на местното население", написаха военните структури. 

 

"Напомняме ви, че режимът на Путин продължава практиката да прикрива войските си с цивилни граждани като "жив щит", което прави особено опасно пребиваването на цивилни граждани на територията на Белгородска и Курска област", пишат бойците от Легиона "Свобода на Русия" (ЛСР), Руския доброволчески корпус (РДК) и Сибирския батальон.

 

По-рано беше съобщено, че 20 души са загинали, а 73-ма са били ранени в Одеса при руски ракетен удар вчера следобед. Жервите станаха 21, след като днес по обяд почина още един от ранените спасители.

 

На 15 март Русия изстреля две ракети "Искандер-М" срещу Одеса. Сред жертвите са служители на службите за бързо реагиране и полицаи, тъй като Русия удари втори път по вече атакуван обект. По този начин бяха ранени именно хора, отишли да спасяват други жертви. Сред загиналите има и един спасител.


.


.

Руските сили са използвали тактика на двойно нападение при атаката на южния пристанищен град. При последвалия удар са убити служител на първа помощ и парамедик, които са пристигнали на мястото на инцидента, за да помогнат на жертвите на първата ракетна атака.

 

Сред убитите, според "Одесса как она есть", от Русия в Одеса са:

 

- Серхий Тетюхин, бивш заместник-кмет на Одеса, който се присъедини към украинските отбранителни сили през ноември;

- Дмитрий Абраменко, заместник-началник на Държавния департамент на Националната полиция, началник на отдела за превантивна дейност в Одеска област;

- Олександър Гостишчев, бивш заместник-началник на Главното управление за национална сигурност и отбрана, командир на батальона "Цунами".

 

Снимка: Одесса как она есть

 

Главната дирекция на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна в Одеска област съобщава за още двама загинали спасители:

 

- Денис Колесников - 29-годишен шофьор на пожарна, който получи животозастрашаващи наранявания на мястото на многократен вражески ракетен обстрел на гражданска инфраструктура по време на изпълнение на служебните си задължения;

- Виталий Алимов - 39-годишен шофьор на пожарна, който вчера беше тежко ранен при изпълнение на служебните си задължения в резултат на втория ракетен удар. Той е починал в болницата днес по обяд.

 

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Русия ще получи "справедлив отговор" от украинските сили за "подлия" удар по град Одеса, атакуван от руски безпилотни самолети или ракети почти всеки ден този месец. При атаката са били повредени гражданска инфраструктура, както и газопроводи и електропроводи в града.





Междувременно Украйна призова бедните страни да предотвратят отиването на техни граждани в руската армия. Десетки хиляди наемници от Африка и Азия се бият за Русия в Украйна. Москва използва чуждестранните наемници основно при щурмуването на украински позиции.

 

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

 

В Одеса и Одеска област 3 март бе обявен за ден на траур. 31-годишната Анна Гайдаржи и 4-месечния ѝ син Тимофей, убити при руски удар с дрон на 2 март в Одеса. Дронът порази жилищен блок. В Одеса тогава загинаха общо дванадесет души. Анна и Тимофей бяха съпругата и сина на бесарабския българин Сергей Гайдаржи.

 

От началото на март досега Русия на практика не прекратява терора си над Одеса, като регулярно обствелва цивилна инфраструктура. Целта вероятно е да откъсне Украйна от Черно море.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 8151 |15.03.2024 САЩ с предупреждение към Орбан за връзките му с Путин: Иначе ще решим какво да предприемем . 11| 4016 |15.03.2024 ISW: Mирът за Русия означава края на Украйна. Застъпващите се за "преговори" трябва да го разберат . 1| 3686 |14.03.2024 Марин Льо Пен неочаквано скочи на Путин. Критикува го, че отприщил война на прага на ЕС . 5| 10507 |14.03.2024 Как Украйна компенсира „гладуването за снаряди“ с „армия от дронове“.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads