Реклама / Ads
3| 5622 |07.04.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

1 млрд. евро спешна помощ от ЕС за малки фирми

.
Източник: БГНЕС
Европейската комисия разблокира 1 милиард евро от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), които ще послужат като гаранция за Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), който е част от групата на Европейската инвестиционна банка, съобщи представителството на ЕК в София.

Това ще позволи на ЕИФ да дава специални гаранции, за да стимулира банките и други заемодатели да предоставят ликвидности на поне 100 000 европейски вмалки и средни предприятия (МСП) и малки дружества със средна пазарна капитализация, засегнати от икономическите последици от пандемията от коронавирус, като се очаква наличното финансиране да бъде в размер на 8 милиарда евро. С това се изпълнява ангажиментът, поет в Съобщението на Комисията от 13 март, за предоставяне на незабавна помощ на сериозно засегнатите МСП, като парите могат да бъдат налични още през април.

 

Сумата от 1 милиард евро, отпусната от ЕФСИ по линия на механизма за гарантиране на заеми по COSME и Гаранционния механизъм за МСП по InnovFin по линия на „Хоризонт 2020“, позволява на ЕИФ да предостави гаранции на стойност 2,2 милиарда евро на финансови посредници, като по този начин се отключват възможности за налично финансиране в размер на 8 милиарда евро. Гаранциите ще се предлагат на пазара чрез ЕИФ посредством покана за заявяване на интерес, публикувана днес и насочена към няколкостотин финансови посредници, включващи банки и алтернативни заемодатели.

 

Основните характеристики на тези гаранции ще бъдат:

 

опростен и по-бърз достъп до гаранцията на ЕИФ;
по-високо покритие на риска;
акцент върху заемите за оборотен капитал в целия ЕС;
предоставяне на възможност за по-гъвкави условия, включително удължаване на срока, разсрочване или гратисни периоди.

 

Новите характеристики ще бъдат достъпни както за новите, така и за вече работещите с ЕИФ финансови посредници, като ЕИФ ще разпростре приложението на специалните условия върху над сто хиляди дружества, ползващи се от гаранции по линия на МГЗ по COSME и на програмите по Гаранционния механизъм за МСП по InnovFin.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 7571 |06.04.2020 Европейската комисия поиска българското правителство да не спира сезонните работници . 32| 9590 |03.04.2020 Гечев към Горанов: За чий ви е държавен заем, при фискален резерв от 10 млрд. лв. . 19| 8303 |22.03.2020 Радосвет Радев прогнозира, че България ще стане фабриката на Европа . 5| 6496 |27.02.2020 Lurssen werft победи в конкурса за два нови военни кораба 1 млрд. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads