Реклама / Ads
0| 5137 |01.01.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

14 000 електронни винетки стават невалидни днес

.
Винетки
Валидността на повече от 14 000 годишни електронни винетки за леки автомобила изтича днес - в първия ден на новата 2024 г., предаде БТА. Крайният срок за общо 334 000 платени годишни пътни такси за превозни средства до 3,5 тона е през януари, показват данни на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).
 

Справка за крайния срок на валидност може да се получи от специалния бутон "Проверка на винетка" на уеб страницата на националното тол управление www.bgtoll.bg. За целта е нужно да се въведе регистрационният номер на автомобила и държавата, в която е регистриран. Статусът на документа може да е "активен", "с изтекъл срок" или "неизползван" в случаите, когато винетката е купена с отложен старт до 30 дни от началната дата на валидност, уточняват от АПИ.

 

От Националното тол управление призовават потребителите да използват при купуване на е-винетка сайта www.bgtoll.bg, мобилното приложение или останалите канали за продажба на АПИ – на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване - с карта. Гишета има разположени на основните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те областни пътни управления в цялата страната. Терминалите за самотаксуване са 461 на брой.


Цените на е-винетките за леки автомобила остават непроменени през 2024 година. Годишната пътна такса е 87 лева, тримесечната - 48 лева, месечната - 27 лева, а седмичната - 13 лева. Без промяна е и цената на уикенд винетката - 9 лева.

 

От пътната агенция съветват шофьорите да преглеждат и проверяват внимателно въведената от тях или от съответния служител информация при покупка на е-винетка, преди да потвърдят крайното плащане на пътната такса.

 

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството заложиха по 289 милиона лева годишни приходи от винетни такси в периода 2023-2026.

 

Напомнянето за валидността на пътната такса важи и за притежателите на е-винетки, отпуснати чрез Агенцията за социално подпомагане (АСП) на хора с намалена трудоспособност. Най-голям брой социално платени пътни такси от бюджета на АПИ изтича през януари - 73 904 броя. През февруари те са 31 107, а през март 21 793.


Пряката връзка за проверка на валидността е https://check.bgtoll.bg.


Препоръчително е заявленията за подновяването на отпусканите от АСП винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им, напомнят от АПИ. Те се подават в дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес - лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Социалните служби обработват документите в 7-дневен срок. Агенцията за социално подпомагане изпраща всекидневно обработените заявки на АПИ, която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден.

 

При прехвърляне на собствеността, социално предоставената е-винетка не следва автомобила, напомнят от пътната агенция. В тези случаи правоимащият трябва да уведоми АПИ в срок до три работни дни, за да може да получи нова документ от АСП за платена годишна такса. Под прехвърляне на собственост се има предвид покупко-продажба на пътно превозно средство или бракуване на автомобил и прехвърляне на лицензирана фирма за разкомплектоване с договор.

 

Когато автомобилът е бракуван и е оставен за съхранение в частен имот, лицето няма право да му бъде издадена от АСП нова електронна винетка до изтичането на първоначалната валидност, напомнят от АПИ.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 14832 |31.12.2023 Евростат: Българите достигнаха 62% от доходите и стандарта на живот на средностатистическия европеец . 1| 5316 |29.12.2023 БНБ сваля основния си лихвен процент до 3,79 на сто от догодина . 0| 5143 |29.12.2023 Магията на предколедна Прага . 12| 17809 |25.12.2023 Финансисти: Страховете срещу приемането на еврото са абсолютно безпочвени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads