Реклама / Ads
12| 8058 |04.10.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

24 млн. за сделка с Георги Гергов буни БСП

.
Държавата се разделя с панаира окончателно...
Нов скандал клокочи по върховете в БСП. Причината е сделка с Пловдивския панаир и ЦУМ, които сега са собственост на бизнесмена Георги Гергов. Тя е предложена на икономическото министерство от Гергов, твърдят източници на Фрог нюз от парламентарата група на левицата.
 

Гергов предложил да изкупи държавния дял в панаира. Изплащането можело да стане чрез сделка, при която държавата пък да купи от Гергов ЦУМ в София. И понеже оценката на бизнесмена на Централния универсален магазин била доста висока, се оказало, че пак държавата трябва да му додаде около 22-24 млн лв. Ако се финализира сделката, щяло да се сбъдне мечтата на Националния исторически музей да се премести в сградата в центъра на столицата. По този начин щял да се оформи културно-исторически и археологически комплекс между сградата на Министерски съвет, Президентсвото и х-л „Шератон”, аргументират се защитници на Гергов.

Срещу тази схема скочили някои от „червените” икономисти. Аргументите им били, че в сделката със сигурност ще има печеливш и това е Гергов, и силно губещ – държавата. Те се аргументирали с нерадостните финансови резултати от стопанисването на панаира и някога легендарния ЦУМ.

 

Те припомнили също, че в края на мандата на Георги Първанов като президент Гергов предложил на арабски инвеститори ЦУМ за над 100 млн евро, но те отказали.

Припомяме, че Фрог нюз пръв писа за отправеното предложение към арабски шейхове, които придружавали премиера на Катар шейх Хамад бин Джасем бин Джабер Ал-Тани, по време на посещението му в София през февруари 2012 г. Арабските милионери обаче ахнали от огромната сума и отклонили вежливо офертата.

 

Пловдивският милионер Гергов, който е и шеф на пловдивските социалисти, купи ЦУМ на 19 октомври 2004 г. за 20 млн. евро от британската фирма „Риджънт пасифик груп”. В момента магазинът е собственост на синовете му Тодор и Цветомир.

 

В едно интервю Гергов заявява: „Готов съм да отстъпя ЦУМ безвъзмездно на държавата, а в замяна инвестиционната ни програма да се счита за изпълнена. Без държавата да се бърка за това, всички ще са доволни”.

 

По време на управлението на ГЕРБ се заговори държавата да си върне ЦУМ и да премести там Националния исторически музей. Според запознати Гергов се надява на тази сделка, която би била спасителна за него, тъй като от доста време ЦУМ (първият социалистически МОЛ) не реализира печалба и не може да обслужва някои от кредитите към банки.

 

През февруари 2013 г. пък след едночасови дебати по промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол депутатите извадиха Пловдивския панаир от забранителния списък за приватизация. Срещу пълното раздържавяване на панаира се изказаха депутати от левицата, която тогава бе в опозиция.

 

"Международен панаир Пловдив" ЕАД е изцяло държавно дружество до декември 2006 г. В края на 2006 г. и през 2007 г. на два пъти се увеличава капиталът на дружеството, с което общинската фирма "Пълдин Туринвест" АД придобива 48, 91% от капитала, държавата остава с 51,02%, а частни лица, които имат реституционни претенции - 0,07%. През 2007 г. обаче Георги Гергов придобива вече 75% от капитала на "Пълдин Туринвест", изкупува и дялове в Пловдивския панаир на частните лица и става мажоритарен собственик на панаира.


"Има дружества, които по характера на своята дейност не са чисто търговски. Те имат обществени функции. Дружеството може да се развива с държавно участие", заяви тогава социалистът Георги Пирински (сега той дори не е депуат).

 

Зам.-председателят на парламента по онова време Менда Стоянова от ГЕРБ пък атакува левицата с думите: „Вие предлагате държавата да изкупува обратно частния дял. Предлагате това, което вие подарихте на частния собственик, сега държавата с парите на всички данъкоплатци да го изкупи на пазарна цена обратно. Това е краят на държавното участие в Пловдивския панаир. На всички е ясно, обаче, че предишните управления доведоха до това в Пловдивския панаир държавата да има миноритарен дял и да не може да осъществява правата си на собственик”.

 

Още в първата година на управление на ГЕРБ правителството заведе дела, за да се обявят за нищожни сделките за панаира. Върховния административен съд обаче потвърди приватизацията на панаир.

 

„Съдбата на Пловдивския панаир ще е същата като на „Балкан” и „Кремиковци”, заяви тогава атакистът проф. Станислав Станилов.

 

Икономическият министър Драгомир Стойнев е изправен пред ново изпитание, коментираха депутати пред Фрог нюз. След казуса „Богомил Манчев” и непрекратения договор за изплащане на пари за АЕЦ „Белене”, който стигна до полицейски и прокурорски акции и намеси, сега ще трябва да решава и нова дилема с участието на икономически и партийно силен човек като Гергов.


Повече за Георги Гергов като бизнесмен, партиен деец, олигарх и масон четете в „Гласът на жабата” в рубриката „Строители на капитализма”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 9705 |20.10.2012 Путин и Борисов за сделката "Южен поток" - мирно-свободно . 19| 7184 |13.09.2012 Путин идва за сделка . 17| 7703 |16.06.2012 Предлагаме сделка на Турция: Язовир срещу газ . 15| 6685 |10.03.2012 Кр.Георгиева: С по-умерено управление Сребърният фонд може да е златен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads