Реклама / Ads
15| 6673 |10.03.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кр.Георгиева: С по-умерено управление Сребърният фонд може да е златен

.
Кристалина Георгиева
По-добро, професионално управление на Сребърния фонд у нас, препоръча еврокомисарят Кристалина Георгиева пред Дарик. Тя смята, че е удачно с помощта на външни експерти да се намери най-добрата схема, по която средствата за възрастните хора да носят по-висока доходност.
 

 

Тя предупреди, че все още има сериозни рискове и трябва да се внимава с инвестициите. Нека да потърсим тези, които са доказали, че управляват добре пенсионните си фондове, препоръча Георгиева, като уточни, че не би предложила експертите от Световната банка, защото тя идва оттам. „Парите от Сребърния фонд са за пенсиите на хората. Те не могат да се използват за буфери или за нещо друго. Но как се управляват тези пари, има смисъл да се погледне дали те се управляват по най-добрия начин.

 

В Световната банка пенсионният фонд се управлява независимо от останалото управление на банката и се управлява толкова професионално и толкова агресивно, че дойде едно време – преди около десетина години, че казаха, всеки, който е стигнал 50 години, може да се пенсионира с пълна пенсия. Толкова много пари има. Моят съвет е – да, има смисъл да видим дали получаваме най-доброто за тези пари“, каза още еврокомисар Георгиева.

 

По думите й добре е да се търси по-голяма диверсификация на парите в Сребърния фонд: „Това решение най-добре е да се прави от хора, които са независими от политическите решения. То трябва да се прави от професионалисти, които управляват пари, за хората, на които са тези пари.

 

Колкото и да ни е добър рейтингът, ако задуха по-студен вятър, нещата в Европа не вървят добре, тогава няма откъде нашата икономика да е силна“.

Според Кристалина Георгиева може една част от парите да се инвестират и в наши облигации, в зависимост от това какво е в остатъка, как изглежда целият портфейл: „Портфейлът трябва да бъде: една част сравнително консервативна, една част агресивна, много внимателно разпределена в няколко направления. Има смисъл да се инвестира в част от фонда по-агресивно. Нормално е да има управление на фонда, което се отчита пред съвет, представляващ тези, на които са парите. Как той се прави, на различни места е направено по различен начин. Кристалина Георгиева заяви, че министър Дянков може да се справи с това.

 

По повод на скандала с бонусите Кристалина Георгиева коментира, че смисълът от него ще бъде, ако той катализира ускоряването на административната реформа в България.


„Там, където има успешни администрации, заплатите на хората са добри, но се предполага, че те дават всичко от себе си и нямат нужда от стимулиране“, допълни тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6463 |27.11.2011 Кр.Георгиева: Само диалог ще гарантира успех на пенсионна реформа . 12| 5455 |26.09.2011 100 млн. лева "глътнало" Е-управление . 0| 6673 |28.10.2010 Райониране и нов стил на управление в новия Закон за туризма . 0| 4986 |07.07.2010 ЕК ни наказва заради грешки в управлението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads