Реклама / Ads
0| 6716 |28.10.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Райониране и нов стил на управление в новия Закон за туризма

.
Основният момент в новия Закон за туризма е създаването на туристически райони в страната и регламентирането на техния маркетинг.
 

Това каза Христомир Христов, държавен експерт към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по време на дискусия за туристическото райониране в страната, цитиран от БТА.

Законът не предвижда колко на брой да са туристическите райони в страната. Кои ще бъдат те, какви ще са границите им, седалищата и наименованията им,  ще бъде  определено в последствие с решение на Министерски съвет, уточни Христов.

Съществува вариантите България да бъде разделена на осем туристически района – Черноморски, Софийски, Рило-Пирински, Родопски, Тракия, Старите български столици, Стара планина и Дунавски район, но това е само прокт.

В проектозакона се определят начините, по които районите ще бъдат управлявани, функциите и устройството на организациите за управление на туристическите райони.

Текстовете предлагат в районите да има задължително и доброволно членство, като задължителното ще е за общините и сдруженията. Финансирането ще се осъществява от туристическата такса и от членски внос на туристическите фирми, опосредстван от туристическите сдружения.

Туристическите райони ще участват пряко в управлението на туризма на местно и на национално ниво, взимайки участие в съответните структури при кмета на общината и при министъра на икономиката.

С разделянето на страната на туристически райони, на международните специализирани борси България вече няма да бъде представяна чрез щанд на различни фирми. Ще се рекламират продуктите на отделните туристически райони, с които те са идентични и оригинални. Така например, Черноморският район ще се представя с морски туризъм, район София – с конгресен и бизнес туризъм, Рило-Пиринският район - с планински.

Все още предстои да се уточни как точно ще бъдат определени границите на районите, като една от идеите е всяка община сама да избере в кой район да се включи в зависимост от това какъв туризъм иска да развива.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4995 |25.10.2010 Новият солидарен фонд в НОИ- илюзия за светло бъдеще . 0| 5193 |01.10.2010 Плевнелиев не хареса новия бюджет . 0| 5739 |20.09.2010 Германия е новият бизнес партньор на Кингс Табако . 0| 5021 |07.07.2010 ЕК ни наказва заради грешки в управлението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads