Реклама / Ads
3| 5076 |06.09.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

По 4 хил. лв. от държавата ще получат пострадалите от наводненията

.
Кабинетът ”Денков”
Пострадалите от наводненията по Южното Черноморие могат да разчитат на помощ от държавата за около 4000 лв., които да получат в срок от 1-2 месеца. Това стана ясно от думите на премиера Николай Денков.
 

"Непосредствените възможности са една сума от 1512 лева, които се дават за повредени къщи, помещения. Отделно има друга сума, която е до 2500 лева, свързана с повредени електрически уреди. Тези възможности ще бъдат осигурени като помощ", каза Денко, цитиран от БТА.

 

Обнадеждаващото е, че след като спряха дъждовете, се нормализира обстановката, постепенно пътищата стават проходими, каза още Денков.

 

"Осигурено е всичко, което е необходимо, за да не бедстват хората - храна, вода“, посочи премиерът и допълни, че наред с институциите, днес се включват и доброволците, координирано с кризисния щаб.

 

Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане от днес вече са на терен. Те обикалят наводнените къщи, говорят с хората и им обясняват какви са необходимите действия от тяхна страна, за да могат да получат помощ", обясни Николай Денков.

 

Проверки на място на здравината и конструкцията на моста също ще бъдат направени, увери Денков. По думите му, според предварителната информация няма данни за нарушения. Въпреки това проверка ще бъде направена.

 

Призивът ми е да не се издават присъди, както стана вчера, да минат проверките, резултатите ще бъдат оповестени, каза премиерът.

 

През комисията за бедствия и аварии ще се действа за възстановяване на инфраструктурата, вероятно става дума за щети за десетки милиони, оповести Денков.

Това е природно бедствие, такива валежи над 300 л/кв. м за 24 часа се случват рядко. Там, където се случат, има сериозни проблеми, обясни премиерът и припомни, че жертви на наводненията има в Гърция и Турция.

 

Според министър-председателя е изключително важно местните общини да дефинират много бързо каква помощ искат от държавата. На място вече е изпратена тежка техника.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3296 |25.07.2023 Премиерът Денков: Държавата ще разшири подкрепата за производителите на храни . 3| 3228 |03.05.2023 10 млн. евро се очаква да отидат в джоба на пострадалите родни земеделци . 0| 4600 |06.03.2023 Близо 1 млн. евро е дарила България за пострадалите от земетресенията в Турция . 0| 3642 |07.12.2022 Държавата да влезе в “Лукойл” при криза решиха в комисия на първо четене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads