Реклама / Ads
3| 4565 |01.10.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

АЕЦ “Белене“ може да получи лиценз до края на годината

.
До края на годината или в началото на следващата проектът АЕЦ “Белене“ може да получи окончателен лиценз.
 

Това стана ясно от думите на председателя на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов. От своя страна енергийният министър Теменужка Петкова каза, че за страната ни е важно проектът да бъде лицензиран до няколко месеца, тъй като това ще ни даде предимство при преговорите с желаещите да бъдат  стратегически инвеститори на ядрената централа:

 

"Той ще бъде предимство и за потенциалните стратегически инвеститори, тъй като те пък ще имат цялата информация във връзка с проекта, тоест ще бъде ясно какво точно трябва да бъде реализирано, за да могат и те да направят своите финансови модели и със своите съответно оферти за този проект", допълва БНР.

 

Руската ядрена корпорация "Росатом" е готова да си сътрудничи и с други компании за осъществяването на АЕЦ "Белене". Това каза директорът на компанията за Централна и Източна Европа Сергей Маргелов в отговор на въпрос дали биха направили консорциум с американската компания “Дженерал Илектрик“ и френската “Фраматом“:


"Наясно сме, че подобен голям и труден проект не може да бъде осъществен само от една компания. "Росатом" има голям опит при работата с международни партньори в рамките на различни проекти и с глобални компании, и с местни играчи. Дори модернизацията на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" я осъществяваме в консорциум с международни фирми... Ако в рамките на преговорите за АЕЦ "Белене" бъде сформиран подобен консорциум и при подаване на заявката това бъде разгледано и одобрено от българската страна, ние сме готови да осъществим проекта по този начин".

Сергей Маргелов присъства на връчването на лиценза на 6-и блок на АЕЦ “Козлодуй“, който ще позволи на блока да работи и през следващите 10 години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5356 |29.08.2019 Свиневъди: Не може с лека ръка да се убива един бизнес . 45| 8873 |15.08.2019 Атлантическият съвет: Може ли „Росатом“ да строи АЕЦ ”Белене”, след като за Кремъл НАТО е враг? . 0| 5057 |08.07.2019 Шофьорските курсове може да поскъпнат с 300 лева . 12| 6869 |06.07.2019 Експерт: Не може да се мерим с Гърция по летен туризъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads