Реклама / Ads
17| 7573 |30.06.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Богомил Манчев: АЕЦ ”Белене” е спирал по политически, а не по технически причини

.
Богомил Манчев
Проектът АЕЦ ”Белене” никога не е спирал по технически причини. Причините са били политически. Сега има всички предпоставки той да бъде осъществен, каза председателят на ”Булатом” Богомил Манчев.

Манчев коментира пред БНТ създадения наскоро руско-френско-американски консорциум от компаниите “Росатом”, “Фраматом” и “Дженерал Електрик”, който ще кандидатства за строежа на АЕЦ "Белене". В надпреварата ще участват още две компании - китайска и южнокорейска, като най-гореща се очаква да бъде конкуренцията между китайската фирма и международния консорциум.


Енергийният експерт изтъкна редица фактори, които определят съвременната ядрена енергетика като най-перспективна от гледна точка на изискванията за чиста енергия. Манчев обори радетелите за газовата енергетика с цифри, които доказват, че освен ядреното, няма друго гориво с по-ниски вредни емисии. Нещо повече, ядрената енергия излиза и най-евтина, като при това може да ни осигури необходимия енергиен микс.


Относно перспективата да имаме нов АЕЦ Богомил Манчев очерта времевия хоризонт 2029-2030 г. Експертът подчерта, че нов технически проект не е необходим, а лицензите и останалите процедурни елементи на проекта за строеж продължават да бъдат валидни. Нужни са само някои незначителни допълнения или осъвременявания от гледна точка на нормативни промени, настъпили в годините.


Манчев беше категоричен, че стрес тест на площадката е направен и той е дал много добър резултат - 40% запас за сеизмичност. На "зелените" критици той отговори, че употребеното ядрено гориво, ще се съхранява в специални, вече лицензирани, контейнери на площадката на централата в продължение на 100 години. Защо? Защото то не е отпадък, а суровина за ядрената енергетика от ново поколение.


По прогноза на специалиста проектът може да бъде готов до 2,5 години, за да започне строителството на АЕЦ-а.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 13035 |23.06.2020 Експертът Георги Котев: АЕЦ ”Белене” е обречена да гръмне през нашите джобове . 4| 5765 |18.06.2020 ”Росатом” се разбра с Framatome и General Electric за АЕЦ ”Белене” . 7| 9118 |11.03.2020 Ядрени експерти: Проектът АЕЦ ”Белене” е в нарушение на закона за енергетиката, търгът е незаконен . 24| 13540 |11.01.2020 Плевнелиев обърна палачинката за ”Турски поток” и АЕЦ ”Белене”, us-дипломатът Хейл бил неточен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads