Реклама / Ads
7| 9243 |11.03.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ядрени експерти: Проектът АЕЦ ”Белене” е в нарушение на закона за енергетиката, търгът е незаконен

.
Георги Касчиев и Иван Хиновски
АЕЦ Белене е против икономическата логика. Той е в нарушение на закона за енергетиката. Търгът за ”Белене” е незаконен. Как са хванали такива инвеститори. Говоря за сегашния търг. Нито един от тях не е ядрен оператор. Все едно нашето министерство на енергетиката да участва в строеж на АЕЦ в Македония. Това заяви експертът Иван Хиновски.
 

Има проект на Росатом. Те преследват геополитическата цел да имат проект в ЕС. Същото и с Китай. Ние не знаем нито грам каква е себестойността, нито за безопасността на този проект, техническата документация. Има абсолютна организационна бъркотия. Ние си мислим, че 2035 година е оптимистична дата. След четири-пет години ще започне въобще този проект. Пет години ще се занимаваме със структурно планиране, обясни той в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по Евроком.

 

Не е реалистичен вариант АЕЦ "Белене". По-реалистичен вариант е единият комплект оборудване да е за седми блок, а парагенераторите от втория  комплект да се използват за подмяна на тези от пети блок. Ако слушаш премиера ще си кажеш, че след пет-шест години ще е готово всичко. Но всичко ще стане да 2035 г. Това говори, че управляващите ще откраднат каквото могат, а други ще се оправят нататък, категоричен бе експертът Георги Касчиев.

 

Всяка кампания би прекратила работа, ако знае, че проектът е незаконен, категорични бяха експертите.

 

Идват избори. На населението трябва да се покаже, че всичко се дължи на управляващите и на Борисов. Ако не бъде спрян този проект,  ще се изхарчат десетки милиони. Начинът да се спре е от ЕК,  обясни Касчиев.

 

Спекулира се с думата инвеститор и доставчик. Французите не са инвеститори, а са доставчици. Росатом е инвеститор. Проектът АЕЦ "Белене" няма да тръгне. Ако проектът тръгне, ще си сменя името на Хасан Хасим Този проект е сбъркан, ядоса се Хиновски.

 

Колкото по-рано го спрем, толкова по-малко ще се са разходите и неустойките, допълни Касчиев.

 

Хиновски коментира и проблемите около "Турски поток": Този поток така е направен, че може да си загубим цялата газопреносна мрежа. Ако не изпълним всички изисквания за Сърбия, можем да изгубим. В момента работата се разсъхна с този коронавирус. Ще ни вземат газопреносната мрежа, обясни той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8662 |16.09.2019 Енергийни експерти: Тежките условия за АЕЦ ”Белене” отсяха само големите играчи . 33| 6728 |19.08.2019 Георги Касчиев: Проектът АЕЦ „Белене“ нито е печеливш, нито перспективен . 3| 5864 |15.01.2019 Експерти: Очакват ни с около 15-20% по-високи сметки за ток и парно . 26| 20323 |02.12.2018 Експерти: „Български поток“ или ”Бойкова бара” е „Южен поток“, но с 1 тръба, а не 4

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads