Реклама / Ads
1| 5295 |23.08.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Акциите на НАП стреснаха кръчмари по морето

.
Акциите на НАП по морето през лято предизвикват сериозни съмнения за това, че в България има криза, след като при проверките на данъчните се установяват укрити обороти от десетки хиляди левове, а общата сума се изчислява от бирниците в милиони
 

Последните новини в тази връзка са от днес и от тях става ясно, че до 14 пъти скача оборотът на някои заведения по Черноморието след проверките на НАП. Шефът на данъчните Красимир Стефанов обяви, че кръчми на морето за една нощ правят оборот от около 100 000 лв., които се “осветяват” след рейда на бирниците по Черноморието.

„В определени заведения оборотът скача до 14 пъти. Фирми или заведения, които са декларирали за целия юли оборот от порядъка на 50 000–70 000 лева, само за два дни правят оборот от порядъка на 100 000 лева. Има и заведения, които правят за една вечер оборот от порядъка на 100 000 лева. Което явно показва че допреди нашите наблюдения тези заведения са крили обороти”, коментира Красимир Стефанов.Той припомни, че проверките по морето ще продължат до края на активния летен туристически сезон.

В края на миналата седмица пък стана ясно, че срещу собствениците на фирма, стопанисваща заведения в черноморския курорт Лозенец, е образувано предварително производство по подозрения за укриване на данъци в особено големи размери. Наказателният кодекс предвижда до осем години лишаване от свобода за подобно нещо. Надявам се в този и в други подобни случаи да се стигне до осъдителни присъди, защото срещу данъчните престъпления не е достатъчно да се противодейства само с глоби, коментира тогава изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

При проверки на НАП през предишните два уикенда по Черноморието 1,5 млн. лева оборот излезе на светло. Шефът на приходната агенция заяви тогава, че заведенията основно не отчитат реални обороти и не издават касови бонове. В много от случаите служителите са осигурени или на много ниски заплати, или изобщо не им се внасят осигуровки.

Междувременно някои общини по българското Черноморие решиха да започнат проверки за шума в курортите. Идеята е на община Царево, към която се очаква да се присъединят и местните власти от Северното до Южното Черноморие.

На този фон от днес започват и намаленията на квартири и хотели на морето. Предвидено е поевтиняването на места да достигне до 35 на сто.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5148 |08.02.2010 Държавен запор за 7% от акциите на БТК . 0| 8840 |31.07.2008 Запорираха акциите на Арома . 0| 5924 |01.04.2008 Георги Гергов продава акциите си в Пловдивския панаир . 0| 4913 |07.01.2008 Акциите удрят в земята панелките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads