Реклама / Ads
0| 5601 |28.05.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Алтернативният еко туризъм ще се бори срещу масовия

.
Еко и селският туризъм, съчетани с традициите, бита и културата ни, ще спомогнат за развитието на малките градове и села и ще намалят влиянието на монопола на големите туристически фирми.
 

Това каза вчера директорът на „Българска фондация Биоразообразие” Росен Василев по време на дискусия със студенти в Биологическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Според него устойчивият туризъм, който съчетава в себе си еко туризма, планинското и скално катерене, байкарията, рафтинга, приключенските преходи както и наблюдението на защитени местности и застрашени растителни и животински видове, може да бъде алтернатива на масовия. За целта обаче трябва местното население и малките фирми да се обединят в асоциации и клъстери и да създадат верига, по която ще се осигуряват всички необходими услуги по престоя на туристите. Така например, един може да бъде туроператор, друг да осигурява транспорта, а някои от местните хора и хижари да предоставят стаи или къщи за гости, в които ще се предлагат местните деликатеси. От друга страна селският туризъм ще даде възможност на много от посетителите да се докоснат до бита и всекидневния начин на живот на хората там, да послушат „медените” гласове на бабите и да опитат екологично чистата храна, приготвена по стари и традиционни рецепти, предавани от поколения на поколения. По този начин ще се увеличи икономическата полза от местността и влиянието на монополистичните фирми ще отслабне. „Разбира се, натискът на големите пари от монополите е страхотен и той ще повлияе на малките, пръснати във веригата хора, но пък алтернативният туризмът ще даде нови възможности за увеличаване на доходите на населението”, обясни Василев. Всички дейности обаче трябва да бъдат съобразени с капацитета на природната местност и хабитата на различните растения и животни, за да бъде еко туризмът устойчив. Държавата може да се намеси със своите закони в интерес и защита на околната среда и природата и да санкционира тези посетители, които не спазват забраните. Така, например ще се опазят различните застрашени растителни и животински видове, като някои от тях ще могат да се посещават и наблюдават само от разстояние и то на специални места – заслони, дървени мостове и еко пътеки.

eko_puteki.jpg

Йочка Димитрова 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4974 |08.05.2008 България примамва американци за туризъм . 0| 7289 |07.05.2008 Празниците били много успешни за нашия туризъм . 0| 5362 |07.05.2008 Националният борд по туризъм се отчита . 2| 5464 |22.04.2008 Йосифов: Отношението на Борда по туризъм към ДАТ е недопустимо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads