Реклама / Ads
22| 10580 |19.07.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Апартамент на морето - колкото кола на старо!

.
Срив на цените с 300 евро за квадрат, хотели разпродават стаи
 
Кризата на пазара на недвижимите имоти по морето срина цените до невиждани нива, показа проверка на „Торнадо”. В момента в Слънчев бряг по-скромните апартаменти излизат колкото кола на старо. Тухлена гарсониера до ключ в луксозен затворен комплекс с басейн може да се купи за 14 000 евро. Още по-ниски са цените на малки ателиета, студия от хотелски тип и стаите. Имоти от подобен тип струват средно около 10 000 евро.

Срещат се и доста по-тънки оферти - стая от 20 кв. м в кооперация на 200 метра от култовия хотел „Кубан” например се предлага за 8000 евро. За последните 2 години цените на квадратен метър на апартаментите в най-големия и най-застроения ни морски курорт са паднали с около 300 евро, сочи статистиката. Продавачите са намалили цените средно от 1100 на 720 евро за квадрат. Най-атрактивни оферти от 300-400 евро за единица площ предлагат предприемачите, имащи недостроени сгради. В Златни пясъци ситуацията е сходна. През 2009 г. гарсониерите в курорта се предлагали за продажба средно по 1231 евро/кв. м, а сега – за около 900. При двустайните и тристайните спадът е доста по-чувствителен. За първите средните нива бележат понижение с 582 евро за квадрат, а за вторите – 621 евро.

Сега тристайните се оферират за около 980 евро/кв. м, а двустайните – за около 1030 евро/кв. м. Десетки имоти се продават евтино и в Несебър, където по традиция цените са били винаги доста високи. Гарсониера в новия град в момента може да се купи само за 20 000 евро. За 5000 евро отгоре пък може да се купи и двустайно жилище. Таванът на цените за ателие от 20-30 квадрата пък не минава 10 хил. евро. По-високи оферти за ваканционни имоти също се намират, но те отлежават непокътнати с месеци в сайтовете за недвижими имоти, обясняват брокери. Най-големият хит през този сезон, особено в Слънчев бряг, е продажбата на хотелски стаи. Пазарът буквално е залят от подобни оферти на собственици, принудени да разпродават на безценица. Цената е близка до себестойността и по този начин те могат да избият нерентабилната си инвестиция.

Въпреки че моментът е идеален за покупка, единствените чужденци които проявяват някакъв интерес към ваканционните жилища по Българското Черноморие, са руснаците. Англичаните и ирландците, накупили жилища по времето на бума, сега предлагат на ниски цени само и само да изплатят кредитите си в родните си страни. Руснаците обаче търсят по-луксозни имоти с по-голяма площ, а не масово купуваните преди няколко години от западноевропейците. Според брокери пазарът на ваканционните имоти у нас ще е последният, който ще излезе от кризата, защото при сегашната конюнктура у нас и в Европа малко хора ще мислят за покупката на имот за почивка зад граница. В този сегмент оживление може да настъпи най-рано през 2015 г., прогнозират експерти.

Севдалина Спасова


И Долф Лундгрен изгорял с крайбрежен имот


Холивудската звезда Долф Лундгрен също изгорял покрай имотната криза по Българското Черноморие. Екшън-героят продал апартамента си в Слънчев бряг, купен през 2007 г., когато беше на почивка в България и след това снима свой филм тук. Тогава той е броил 70 хиляди евро за студио в нова кооперация, намираща се на 200 метра от морския бряг. Сега обаче актьорът решил да продава, защото мястото само изисква пари за поддръжка, която излизала по 4 хиляди евро на година, без да се използва въобще.

Недвижимите имоти обаче значително се сринаха по цени през последните години, така че инвестираните преди това 70 бона сега се превърнали в едва 45 хиляди евро. Първоначално Лундгрен искал да вземе за мястото в Слънчев бряг същата пара, каквато е дал, но агенциите за недвижими имоти обяснили обстановката на пазара в момента и предложили да го пусне максимум за 45 хиляди евро. Така холивудският актьор останал с 25 хил. евро назад от сделката. Лундгрен все пак запазва другия си апартамент на нашето Черноморие - в Свети Влас. Той му бе подарен преди две години, когато беше гост на състезание по ММА в курортното селище. Лундгрен получи ключа от организаторите на турнира.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4935 |03.07.2011 Бирници погнаха високооборотни заведения по морето . 2| 5041 |08.06.2011 Икономически ръст - колкото преди кризата . 2| 6126 |30.05.2011 Липсват концесионери по морето . 2| 5095 |16.05.2011 Пътуваме повече зад граница, отколкото у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads