Реклама / Ads
34| 5357 |01.05.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България - на дъното в Европейския съюз по заплащане на труда

.
България отново е на дъното в Европейския съюз по заплащане на труда. Данни на Евростат показват, че в страната ни минималната работна заплата е далеч под тези в много европейски държави. У нас тя е 398 евро. За сравнение – в Гърция МРЗ е 832 евро, в Румъния – 606 евро, а на върха на класацията е Люксембург с 2387 евро.
 

Това е функция от много други фактори - основното е производителността, коментира Красимир Дачев зам.-председател на БТПП. Предприемачите са виновни, защото не можем да накараме хората да работят, но и в лицето на държавата не срещаме партньор, създава се рефлекса непрекъснато да догонваме. Цял сектор в икономиката - дърбодобивната промишленост, в момента са спрели или затварят, мебелните фабрики също. Това, че цял сектор загива и излиза от пазара, държавата като че ли не се интересува.

 

По-удачно е да се сравняват показателите на София и Букурещ, смята Иван Велков, член на УС на БСК. В Румъния полагаемият доход на домакинствата е по-висок. Сравненията и в други класации пак няма да са в наша полза. От началото на годината преките чужди инвестиции са в пъти повече, допълни той. Българският икономически живот се движи в една омагьосана спирала - ниски доходи, ниски разходи, ниски данъци. Затова голяма част от МРЗ изкуствено се поддържат ниски в някои сектори, защото произведеното там няма кой да си го позволи.

 

По думите на Мария Стоева пред Нова телевизия, специалист по човешки ресурси в компания за подбор на персонал. по-коректно би било да се сравняват средни работни заплати, а не минимални. Специалистът по човешки ресурси твърди, че растежът по този параметър у нас за последното тримесечие е бил най-голям от целия Европейски съюз.

 

Освен минималната заплата, има разлики в средните възнаграждения в различните региони и у нас, допълни Християн Петков, оперативен директор на кариерен сайт. Редица сектори в България са в сферата на сивата икономика, плащайки минимална заплата на работниците си. Като видим статистиката - в почти всяко нещо сме последни в ЕС и това като че ли ни успокоява.

 

Има асинхрон между различни сектори, региони, и всеки си гледа в неговата паничка, посочи един от проблемите той.

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3142 |12.04.2023 Първият танкер с газ за България от „Шениер“ пристига в Турция . 0| 5217 |10.03.2023 Стартиране на проекта ”Разнообразие на половете в управителните съвети” от CIPE и ЕБВР Страни като Гърция, България, Румъния и Хърватия . 0| 5181 |25.03.2023 SILENTBET класира ТОП 5 на най-добрите казина в България . 0| 5376 |13.03.2023 Какви турнири има в живото казино на Winbet България?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads