Реклама / Ads
1| 5140 |18.03.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България получава 250 млн. евро от ЕБВР тази година

.
Парите са за инвестиции в енергетиката и в банковия сектор. Банката ни хвали за сравнително стабилната финансова система, но предупреждава за предстоящо влошаване на кризата
 
 На заем от Bulgaria News

През 2009 г. България ще получи 250 милиона евро – 25% повече от миналата година – от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), съобщи на 17 март председателят на банката Томас Миров. По време на визита в София той похвали страната за стабилната до момента финансова система в сравнение с други държави от Източна Европа, но предупреди, че тепърва предстои да усетим ударите на глобалната икономическа криза.
От 1997 г. България поддържа режим на валутен борд, който не позволява на централната банка да извършва операции на паричния пазар, но разрешава на правителството да влияе на икономиката чрез фискалната политика. „В чисто финансов план България е по-стабилна и по-устойчива на кризата от някои от своите съседи. Но няма съмнение, че страната ще бъде засегната дълбоко от рецесията, както това се случва с цяла Европа”, заяви Миров.
По време на посещението на управителя на ЕБВР в София стана ясно, че банката ще подпомогне страната в осъществяването на приоритетни енергийни проекти, като  свързването на газопреносната ни система с тази на Гърция, Румъния и Турция, разширяването на газохранилището в Чирен и трансформирането на находището „Галата” в модерна енергийна инфраструктура.
Средствата заделени за страната ни през 2009 г са с 25% повече от миналогодишните й инвестиции у нас, каза Миров при подписването на меморандум за разбирателство между банката и правителството на България за дейности в сферата на устойчивата енергетика.

Половината от сумата, която ЕБВР предвижда за инвестиране в България, ще бъде насочена към банковия сектор, така че да бъдат отпускани повече кредити за бизнеса.

Предвид относителната стабилност на българската финансова система ЕБВР е определила конкретни области, в които може да помогне, за да запази икономическото развитие на страната. Една от тези области е банковият сектор, втората - подпомагане на здрави предприятия, които изпитват трудности от кризата, за увеличаване на тяхната производителност. ЕБВР ще финансира и мерки по енергийна ефективност и участието на България в схемите за борба с климатичните промени.
Според министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров все още не е уточнено каква сума от парите на ЕБВР ще бъде отделена за енергийните проекти на страната, свързани с газопреносната система. Димитров посочи, че се водят преговори за финансиране на модернизацията и разширението на хранилището в Чирен на стойност 250 млн. евро, но под каква форма и на какви траншове ще бъдат отпуснати тези средства още не е ясно.
ЕБВР е инвестирала у нас над 1,7 милиарда евро за целия период на участие на банката в България, посочи Димитров. Чисто количествено погледнато това е най-големият чужд инвеститор у нас, ако банката може да се разглежда като чужд инвеститор, тъй като България е акционер в нея със 158 милиона евро, отбеляза министърът. Той добави, че

взаимодействието на България с ЕБВР е особено важно в ситуацията на криза, а подкрепата на банката е добър сигнал за чуждите инвеститори.

Повишаването на сигурността и диверсификацията на енергийните доставки са от голямо значение за България, особено след януарската газова криза, заяви премиерът Сергей Станишев след среща с Томас Миров. България последователно работи за максимално диверсифициране на природни ресурси, но от особено значение за нас сега е изграждането на връзката Димитровград–Комотини, казал Станишев.
Премиерът не пропуснал да спомене, че България е една от малкото страни в Европейския съюз, която запазва прогнозите си за някакъв икономически растеж през 2009 година. В условията на глобална финансова и икономически криза определяща е политиката за гъвкаво управление на публичните финанси и поддържането на фискална стабилност. Запазването на валутния борд ще продължи да бъде гарант за сигурността на икономиката и на финансовата система, защото липсата на колебания във валутния курс е предимство за страната ни в настоящата ситуация, убеден е Станишев.

България ще получи подкрепа при усвояване на средствата от еврофондовете от малките и средни по големина общини,


стана ясно още по време на посещението на
Миров. Миналия декември ЕБВР предостави 35 милиона евро на Фонда за органите за местно самоуправление в България (ФЛАГ), който е инструмент за съфинансиране на подготовката и изпълнението на общински инфраструктурни проекти, финансирани от ЕС. Основната задача на ФЛАГ е да съдейства за съставяне на проектите в техния пълен работен вариант, екологични оценки, формуляри за кандидатстване, както и да осигури мостовото финансиране и временното покриване на недостига при изпълнението на проектите и други дългосрочни разходи. Първите проекти, които ще се подпомогнат от ФЛАГ, са в общините Мадан, Созопол и Вълчедръм.
Нов заем в размер на 15 милиона евро отпуска ЕБВР на „Уникредит Булбанк” за финансиране на проекти на български предприятия в сферата на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници. Договорът за заема бе подписан от Миров и изпълнителния директор на „Уникредит Булбанк” Левон Хампарцумян. Заемът е част от второто увеличение по Програмата за кредитни линии за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници на ЕБВР. Общата стойност на инициативата е 55 милиона евро заеми за банки, кредитиращи проекти в тази област в България.
Програмата се допълва от

безвъзмездно финансиране от международния фонд за АЕЦ „Козлодуй” за подпомагане на дейностите по извеждане от експлоатация на блокове от първи до четвърти на атомната електроцентрала.

Грантовете от фонда са предназначени за техническа помощ при подготовката на проектите, за популяризиране на устойчивата енергия, и за стимули за компаниите и банките при успешно реализиран проект. Размерът на тези стимули се определя от очакваното ниво на енергоспестяване или от годишния размер на чистата енергия, произведена от възобновяеми източници.
По време на визитата си в София на 17 март Томас Миров бе приет и от столичния кмет Бойко Борисов. Двамата обсъдиха сътрудничеството между общината и финансовата институция. Миров уверил Борисов, че в условията на световна финансова и икономическа криза ЕБВР ще продължи да бъде надежден партньор на столичната управа. Банката вече отпусна заеми на общината за купуване на автобуси и тролейбуси и за подмяна и модернизиране на ВиК мрежата в столицата. Борисов подчертал важната роля на ЕБВР при промяната на договора със „Софийска вода" и благодарил за намаляването на лихвите по основния и подчинения дълг, с което на бюджета на общината бяха спестени 800 хиляди евро.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5323 |17.03.2009 Турция се оказа по-гъвкава от България в ухажването на туристи . 2| 5248 |16.03.2009 Independent Traveler съветва да се почива в България по време на кризата . 18| 6583 |17.02.2009 Бизнесът настоява България да поеме разходите за визи на руски граждани . 5| 5208 |16.02.2009 България на Destinations’2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads