Реклама / Ads
1| 4677 |08.05.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България е в застой, смятат германски инвеститори

.
Първо добрата новина: условията за правене на бизнес в България не са се влошили през 2017 г. Но в същото време няма и никакво подобрение, гласи лошата новина. Този извод правят участниците в традиционната анкета сред германските инвеститори, цитирани от ”Дойче веле”.
На фона на достигнатия през миналата година рекорд в търговския обмен за 7.5 млрд. евро, нагласите на германските фирми за преки инвестиции в българската икономика не са никак оптимистични. През м.г. те са били около 130 милиона евро, което ги задържа на нивото на санитарния минимум. За сравнение: през 2008 г. преките германски инвестиции в българската икономика са били 6 пъти повече. Но и това е някакъв успех на фона на постигнатия през 2011 и 2014 г. отрицателен баланс, казва шефът на Германо-българската индустриално-търговска камара д-р Митко Василев. "Независимо от застоя, през миналата година германските капиталовложения са създали нови 55 хил. работни места в българската икономика", допълва той.

Растящият дефицит на работна ръка и особено на подготвени специалисти, корупцията, слабата правна система и непрозрачността на обществените поръчки са основните причини за апатията на германския бизнес по отношение на България, сочат изводите от ежегодното допитване до германските предприемачи в 15 страни от Централна и Югоизточна Европа.

Малко повече от половината участници в анкетата оценяват средата за правене на бизнес в България като задоволителна, а 44% вярват, че тя ще се подобри. Най-сериозната пречка е липсата на кадри - близо 2/3 от германските инвеститори оценяват проблема като много остър в България. Той се усложнява още повече от лошото качество на българското висше образование: по този показател България е последна от всичките 15 страни в анкетата.

Близо три четвърти от анкетираните не са доволни от напредъка в борбата с корупцията и общата престъпност в България. По този показател България стои по-зле дори и от страни като Албания и Македония. Същото се отнася и за показателя прозрачност на обществените поръчки.

По отношение на правната сигурност и върховенството на закона България е оценена на 10-о място в региона. Доволни от българската администрация са едва 17% от германските инвеститори. За сравнение: близо 2/3 от германските фирми в Естония са много доволни или доволни от работата на държавния апарат.

Ниското ниво на заплатите и десетпроцентовата данъчна тежест се оценяват от германските фирми като най-атрактивните предпоставки за нови инвестиции в България. Единствено Албания предлага още по-ниски разходи за жив труд сред 15-те страни от ежегодното допитване.

Несъмнено българското еврочленство е сред най-силните конкурентни фактори за привличането на нови капиталовложения - това се признава от 83% от германските инвеститори в страната. Близо половината (48 %) от тях се изказват в полза на въвеждането на еврото, а 36% са против.

И още няколко цифри: 88% от установилите се в България германски фирми биха инвестирали отново в нейното стопанство - с 2 процента по-малко, отколкото преди 1 година; всеки втори от тях смята, че България е в застой, а подобрение очакват 44% от германските инвеститори.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6371 |30.04.2018 Средната заплата в България изостава до 10 пъти спрямо старите членки на ЕС . 3| 7592 |12.03.2018 Пропастта между най-богатите и най-бедните в България става все по-голяма . 8| 6453 |10.03.2018 Ангелкова: Над 19 хиляди руски туристи са избрали България за зимна почивка . 3| 6973 |23.02.2018 ”ИНЕРКОМ” подписа договор за придобиването на всички активи на ЧЕЗ, A. С. в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads