Реклама / Ads
0| 5768 |20.07.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Българският хляб гони 2 лв, но остава некачествен

.
Цената на хляба у нас ще достигне през следващите дни ниво до 1,70 лв. за килограм. От няколко часа много мелници са вдигнали цените на брашното до 700 лв за тон. Първи ще усетят промяната жителите на София, Перник и други селища край столицата, където сивата икономика налага свой модел на поведение на пазара.
 

 

От няколко часа мелниците в България продават брашното по 700 лева на тон при равнища 500 лева преди месец и половина. По оценка на Асоциацията на хлебопроизводителите, това ще доведе до поскъпване на хляба средно за страната до 1,45 лв. - 1,70 лв. за кг. Това съобщи пред Дарик радио председателят на Асоциацията Георги Попов.

 „Това е така поради една проста причина. В тези райони, няма какво да го крием, това са София, Самоков, Перник, т.е. регионите около столицата. Реализацията на хляба е в много големи количества и тук сивият сектор реално може да реализира своята продукция, без да бъде заловен от контролните органи и това е причината тук да бъдат толкова ниски цените", смята Попов.

Хлябът засега е една от стоките, която е най-евтина у нас, по сравнение с останалите страни в ЕС, коментира за Frognews.bg икономиста Валери Стоянов. Според него обаче такава пряка аналогия не бива да се прави, защото никой не споменава нищо за качеството. Хлябът в повечето европейски страни бил значително по-качествен от българския, което естествено влияе и на цената. Като най-бедна в ЕС България е естествено да произвежда и най-евтин хляб, категоричен е Стоянов.

Високите стандарти на хигиената на производство и на използваните продукти в Европа правят горното сравнение нелоялно, защото превръщат стоките с еднакви имена там и тук в практически съвсем различни, по-качествени, за които е нормално да се плаща по-скъпо, смятат специалистите. Те са против коментирането на цени и стоки сами за себе си и на парче. Оценките вече трябва да бъдат комплексни, за да са реални. В тази оценка трябва да влиза заплащането на труда на работниците в хлебопроизводството, условията на труд, качеството на използваните продукти, начина на предлагане и т.н.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 17060 |13.07.2007 Сапарева баня – гейзерът на спокойствието . 8| 7263 |12.07.2007 Оставки валят в Борда по туризъм . 0| 5523 |12.07.2007 Окончателно забраниха строежите върху зелените площи . 1| 5487 |12.07.2007 С 10 000 повече туристи в Царево това лято

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads