Реклама / Ads
8| 7262 |12.07.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Оставки валят в Борда по туризъм

.
Във връзка с провеждащото се днес общо събрание на Националния борд по туризъм част от хората, които го напускат изпратиха писма до УС, в които изложиха своите мотиви за тези действия от тяхна страна. Това са членовете на Управителния съвет: Валентин Йосифов, Ветко Арабаджиев, Людмил Стойков, Евгения Банева, Соня Колтуклиева, членът на Контролния съвет Николай Божинов и учредителите на Борда
 

Според напускащите членове бордът не е успял да постигне целите, за които е бил създаден, те са били загърбени и подменени с други тясно користни и нямащи нищо общо с дейността на сдружението,  което е довело до разединението му. „Организацията, в рамките на едногодишното си управление, не е партнирала активно на държавните институции, по въпроси касаещи туризма. Показателен е фактът, че НБТ не взе никакво решение и не изрази становище по фундаментални туристически въпроси като Натура 2000 и Закона за Черноморското крайбрежие”, това казва в писмото си до Общото събрание на борда Евгения Банева, която прекрати и членството в борда на представляваните от нея дружества  „Ваканционен клуб Русалка” ООД Каварна, “Голф хотели” АД Сливен, “Хелиа Тур С” Созопол и “ТХ Русалка Холидейз” АД София.

Тя изрази категорично възмущение от предложения от изпълнителия директор финансов отчет за изминалата 2006 г.,  който показва,  че събраните значителни средства от членски внос са разходвани изцяло без знанието и одобрението на управителиния съвет,  както визира устава на НБТ. Банева допълва, че и до средата на 2007 г. не е представен за одобрение от УС на НБТ бюджет за 2007 г.

Напускащите членове смятат още, че УС на сдружението не е направил нищо съществено за реалното издигане на престижа на туристическата  ни индустрия.

„От задавания от Поли Карастоянова, изпълнителен директор на борда, дневен ред за работа на УС са били прокарвани  за решаване само такива въпроси, които не само, че не водят до реално  обединяване  на членовете на съюза, а напротив - до разнобой и противопоставяне, до изкривяване  на колективния  дух на ръководство на съюза”, се казва в писмото на Ветко Арабаджиев, шеф на „Виктория Груп”. Според него конкретни примери в тази насока са: изразеното от Карастоянова публично намерение за  участието на „Националния Борд по Туризъм ” в други формати без това да е било приемано и решавано от колективния орган на сдружението – както е по устав. Грубо е нарушен колективния дух на ръководство на Сдружението, като в същото време не е отпаднала нашата конкретна колективна, а и моя лична отговорност, смята Ветко Арабаджиев.

„Националният Борд по туризъм не само не осъществи идеите, поради които ние членувахме в него, но и разви доста порочна дейност”, пък се казва в писмото на Валентин Йосифов, управител на „ТУИ България”.

Идеята да се създаде силна структура, която да съдейства на хотелиерите, да брани интересите им и да се явява техен поддръжник, при решаването на различните казуси не е била осъществена, се казва още в писмата.

Шефът на „Дюни” АД Людмил Стойков обяснява в своето писмо, че вместо да защитава интересите на мнозинството, Националният борд по туризъм се превърна в “маша” за уреждането на лични интереси. По думите му за пореден път се  доказва фактът, че не сме дорасли да работим в името на общото начало.

„Считам, че работата на НБТ за неефективна и ненужна за нашият бизнес”, пък каза в своето писмо Орлин Попов, управителят на веригата ресторанти Happy. Един от учредителите на сдружението Пламен Маринов също изрази своето възмущение, защото управляваното от него дружество „Турист Сервиз Холдинг” като редови член в Националният Борд по туризъм, чийто единствени права са да си плаща редовно членският внос, не получава справка за изразходването му,  но пък редовно получава извадки от странните изяви на изпълнителния директор, имащи за единствена цел лично обществено признание за сметка на членовете на Националния борд по туризъм.

Те изразиха и несъгласие с подписването на меморандума за създаване на конфедерация на туризма и действията за регистрирането й, но тяхното мнение не е било взето предвид.

Инвестирането на време и енергия в една организация, която не донесе никакви конкретни ползи на членовете си и не може да отстоява интересите на хората, работещи в туристическата индустрия е безмислено, се казва още в писмата на напускащите членове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6233 |11.07.2007 Излезе финансов доклад на Националния борд по туризъм . 20| 5838 |10.07.2007 Националният борд по туризъм се разпадна . 67| 6265 |06.07.2007 Бордът по туризъм остана и без пресаташе . 28| 6127 |02.07.2007 В Борда по туризъм скандалите не секват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads