Реклама / Ads
3| 17060 |13.07.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Сапарева баня – гейзерът на спокойствието

.
Планинският туризъм, девствената природа в съчетание с божествената минерална вода, и разбира се, най-големият гейзер в Континентална Европа. Това са една малка частица от благата, на които могат да се насладят посетителите на Сапарева баня. Със своята уникална природа и забележителности курортът представлява огромен интерес за наши и чужди инвеститори през последните години.
 
Сапарева баня е разположена в северното подножие на Рила на 750 м надморска височина в Югозападна България, в близст до гр. Дупница. Намира се  на 70 км от София и на 30 от Боровец.Тук извират най-горещите (103-градусови) лечебни минерални води. В теритотията на местността влиза курортът Паничище- един от най-бързо развиващите се ски центрове, като Боровец, Пампорово и Банско.

Спокойните и миролюбиви натури ще намерят нужното и така желано от тях спокойствие в лековитите минерални бани на Рила.   

Сапарева баня се намира в местността Кременик, където са открити много археологически находки, които доказват, че там животът не е прекъсвал от ранния до късния неолит. Първите обитатели на селището са дошли от долината на Струма и са носители на една от най-древните цивилизации в Европа. Най-старото известно име на града Германея, който се е намирал на територията на днешна Сапарева баня, е останало от времето на траките и е свързан с намиращите се тук горещи минерални извори. Произходът на името се обяснява с езика на траките- според тях „германея“ означавало „гореща вода“.При археологически разкопки в района на Сапарева баня са открити много паметници от тракийската древност, които свидетелстват, че траките са оценили рано лечебните качества на бликащите тук минерални води и са ги използвали за лечебни цели. През III в. Германея е известна вече като град и става един от важните центрове на провинцията Вътрешна Дакия.

 sapareva_bania_2.jpg
Днес Сапарева баня е един от процъфтяващите планински курорти, от който тръгват разнообразни маршрути, преминаващи през Северозападна Рила. За да се потопите в света на природата и нейните уникални забележителности, първо трябва да достигнете курортния комплекс Паничище - 15 мин. път с автомобил. Той се намира на 1400 м н.в. на границата на национален парк ,,Рила”. Разполага със ски писти и ски-влекове, множество хотели и почивни бази, вилни селища и частни къщи. Нощувките варират между 30-45 лв. за стая. От курорта тръгват две основни пътеки за Седемте рилски езера. Първата, която е по-къса, минава през резервата Скакавица и Скакавишкия водопад, който е на 2 часа път. На 20 мин. от него се намира х. Скакавица. Следвайки различните маркировки, ще се озовете или на третото езеро Бъбрека, или на х. Седемте езера. Втората пътека от Паничище минава през х. Пионерска и основите на лифта. Преходът до езерата е 2 часа. Най- после, достигнали седмото езеро „Сълзата”, любителите на екстремните преживявания могат да опитат силите си с 6-часов преход до ,,Рилския манастир”- живата българска история. По желание, планинари ще Ви помогнат с ориентирането в дългите преходи. Невероятният ландшафт, крисалните рилски води и чистият планински въздух премахват всекидневния стрес и грижи за отрицателно време.  Местното население също допринася към всеобщата идилия с гостоприемство и с уникална местна кухня.

Ако посетите райското кътче Сапарева баня, ще останете изненадани и от атрактивните цени на квартирите. Те се движат между 10 и 25 лв. на вечер.  Едночасовото пътуване до Дупница е с излключително удобни автобуси от столицата срещу 5 лв. От там на всеки два часа е осигурен транспорт до Сапарева баня.

 След изтощителните походи можете да отдъхнете в банята с най-горещатите и лечебни води в Европа.  Сапаревобанската минерална баня е построена на мястото на разрушената след Освобождението от турско робство турска баня. Днес тя е напълно реконструирана и обновена. Наред с малките минерални басейни, се пердлагат и пълноценни освежаващи масажи. След това може да се насладите на чистия въздух с лятно питие в отсрещния парк.

Най-атрактивен, обаче, остава пословичният гейзер, който изтласква 18 метрова струя минерална вода на всеки 20 секунди и е разположен в центъра на града. За да усетите магията му, непремнно трябва да видите природния феномен през нощта, когато цветните светлини в основата му създават зашеметяващ ефект. За съжаление през зимата той е приспособен за отопление на редица общински и частни обекти и красотата му е станала сезонна.sapareva_banj.jpg

Любителите на историята могат да се потопят в различни епохи, посещавайки черквите и параклисите в града- църквата "Св. Никола" от 12 - 13 век и най-старата възрожденска черква "Св. Георги" от 18 век в квартал Гюргево. Край с. Ресилово, в близост до Сапарева баня, е манастирът "Покров Богородичен", построен през 1927 година от богата вдовица на загинал моряк. Той е един от малкото действащи женски манастири в България, който може да бъде посетен по всяко време.

Автори:

Йочка Димитрова, Васил Василев

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7263 |12.07.2007 Оставки валят в Борда по туризъм . 0| 5523 |12.07.2007 Окончателно забраниха строежите върху зелените площи . 1| 5487 |12.07.2007 С 10 000 повече туристи в Царево това лято . 0| 6499 |11.07.2007 Инфраструктурата на Слънчев бряг е европейска, няма нужда от „промени”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads