Реклама / Ads
49| 12583 |09.12.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Балканският Тръмп: Ще чуе ли Борисов предупрежденията на лекарите?

.
Бойко Борисов
Здравната общност изглежда се активира и започна да предупреждава отдалеч Бойко Борисов да не бърза с изказванията и да не дава обещания, които е възможно да не може да изпълни. Става дума за отхлабването на мерките срещу разпространението на COVID-19 и сериозната заявка на премиера, че цялата държава ще отвори на 21 декември. Дали?
 

Получава се нещо като балканската версия на Доналд Тръмп. Всички си спомняме сблъсъците между епидемиолози и инфекционисти и американския президент Доналд Тръмп. Именно спорната му политика за овладяване на кризата в САЩ (която изведе страната на предни позиции по смъртност в света) “отсякоха главата” на републиканеца в битката за Белия дом. Изборите бяха спечелени от демократа Джо Байдън като вече почти всички щати са ратифицирали резултатите от вота.

 

Кратка хронология у нас

 

Преди два дни Борисов отиде на поредна инспекция - хлебозавод. От там без маска и предпазно облекло, премиерът обяви:

 

"Разпоредил съм на 21 декември да отворим отново всичко. Това е най-добрата антикризисна мярка."

 

"Всеки ден имаме по 2000-3000 оздравели. Хората трябва да се връщат в производството, защото няма икономическа логика, без да събира данъци, без да се произвежда, а държавата да плаща. Тя няма свои приходи. Накрая решението – или заеми, или фалит. Ние не искаме да задлъжнеят следващите поколения, затова всичко отваря. Броят на оздравелите вече е много, ваксините идват".

 

"Хората трябва да свикват, че излизаме от пандемията – ваксини, лекарства, докторите се научиха – лекуват. Иначе финансово-икономическата криза ще е много тежка през следващите година-две"


Какво обаче се случи часове по-късно?

 

Случи се това, че здравният министър проф. Костадин Ангелов посочи, че е рано за подобна заявка. Последваха и други гласове от страна на здравната общност.

 

Днес доц. д-р Ангел Кунчев също посочи, че се наблюдава тенденция на спад в случаите, но тя е все още твърде крехка и “не трябва да пропилеем този ресурс, който набрахме, с бърза отмяна на всички мерки, защото бързо ще се върнем в изходна позиция”.

 

Същата позиция има и математикът и експерт по овладяване на кризи Петър Велков.

 

И доц. Светлана Велизарова, ръководител на детската клиника на белодробна болница "Света София". посочи днес, че това би било проблем, защото по моловете ще се стекат огромен брой хора.

 

Въпросът е - ще ги чуе ли Борисов?

 

Свикнали сме обаче държавата обикновено да се управлява еднолично и да живеем в някаква псевдодемокрация. Може да се направи и обосновано предположение кой взема решенията за здравната криза вместо лекарите.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 15521 |13.11.2020 Икономист: Защо Борисов не се похвали с над 9 млрд лева необслужвани кредити? А за увеличаващия се дефицит? . 40| 24267 |10.09.2020 Чудо! Индустриалците срещу Борисов. Говорят за корупция, рекет и нагласени обществени поръчки . 9| 8569 |04.08.2020 Туроператорите на протест въпреки обещаните 10 млн. лева от Борисов . 61| 22067 |15.07.2020 САЩ със звучен шамар към Борисов - спират газовите проекти у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads