Реклама / Ads
45| 12687 |19.08.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Банкерка прилапа ски центъра "Картала"

.
Българо-американска кредитна банка, в която бившата половинка на премиера Бойко Борисов Цветелина Бориславова неотдавна придоби 49,09% от акциите, е фактическият собственик на ски център "Картала", изграден в съдружие между община Благоевград с 8% дял и фирма “Прима инвест БГ” ООД на бизнесмена Илия Ризов, съобщава в. "Струма".
 
Причината за перспективата банката да вземе центъра е фактът, че кредитът от 4 125 200 евро, който Ризов теглил през 2006 г. с последвали осем анекса до края на 2008 г., не е погасяван според клаузите на договора и кредитополучателят е на път да загуби заложеното имущество.

Любопитна подробност е, че то не включва построената начална станция на кабинковия лифт, която заедно със самото съоръжение е най-голямата инвестиция в курорта. Залогът е върху незавършен средношколски лагер в землището на село Бистрица с площ 400 кв.м, складова база в Благоевград, почивна станция в местността Бетоловото над Разлог, апартамент в Благоевград ведно с прилежащи тавански помещения, мазе и гараж. Заложени са и движими вещи, като машини за утъпкване на сняг, шевни машини, копирна техника, товарни автомобили и пр.

Още от самото начало на реализацията на проекта ски център “Картала” възникна проблем, понеже не бе изградена проектираната междинна станция на четириседалковия кабинков лифт с обща дължина 3200 м при 1000 м денивелация. Не е извършен и задължителният за такива проекти ОВОС /Оценка за въздействие върху околната среда/, Илия Ризов освен това е построил незаконно част от началната станция на лифта върху общински терен без съгласие на общината. По това време кмет е Лазар Причкапов, а заместник по строителството, който отговаря за контрола, е Георги Милев.

Строителният надзор на обекта се извършва от фирмата на съпругата на зам. кмета Милев. И така с куп нередности се стига до куриозния случай през зимата на 2009 г., когато тогавашният премиер Сергей Станишев се опита да направи политически предизборен PR, рекламирайки ски центъра като “грижа за развитие на региона”. Вместо това обаче вися на пуснатия специално за неговото посещение кабинков лифт в продължение на 15 минути, след като съоръжението аварира, а съпровождащите го журналисти изкараха в това конфузно положение над 2 часа.

В опит да уредят финансовите си взаимоотношения с Ризов от българо-американската банка от няколко години правят опити чрез общината да осигурят по-добро покритие на отпуснатия и необслужван кредит, затова се стигнало до споразумение да се предприемат действия по узаконяване на допуснатите незаконни действия в обекта. Още в началото на мандата на настоящия кмет Костадин Паскалев се правят стъпки и се извършва ОВОС. Впоследствие се стига и до изготвяне на съответнитедокументи за урегулиран поземлен имот за началната станция на кабинковия лифт, като вече е включена и общинската част, застроена незаконно.

На последната сесия на ОбС е одобрена и фактическата подялба на съсобствеността между “Прима инвест БГ” ООД и община Благоевград. Така общината придобива дял и става изключителен собственик на 4215 кв.м в местността Картала, предназначени за подземни гаражи, а фирмата - 1488 кв.м общинска земя при началната станция на кабинковия лифт, четириетажната прилежаща сграда и урегулирани поземлени имоти за подстанция и помпена станция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5332 |18.08.2011 НЕК започва битка с Росатом в Женева . 5| 6011 |18.08.2011 Гратис за тока - 3 месеца . 18| 7122 |17.08.2011 За три месеца БГ телекоми "олекнаха" с милиони . 4| 5768 |17.08.2011 Гърци и румънци "крият" пари в български банки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads