Реклама / Ads
37| 14883 |11.08.2024 ГЛАСЪТ

ББР и Вълка „скриха“ 150 млн, с които 300 селища щяха да имат вода. Кръв, затвор или замитане на следите ще видим?  

.
Румен Гайтански-Вълка е главен герой на писания за скандали в последно време. Такъв бил, онакъв бил – направо страшния хищник, готов да изяде Червената шапчица и седемте козлета на закуска. Дори си построи луксозна "бърлога" в Държавното ловно стопанство "Искър" на метри от невинните кошути, което Столична община не успява да събори въпреки решение на съда. Страшният вълк, няма що.
 

Хайде по-сериозно.

 

Вълка просто е доверен човек на много по-страшни хищници от българската джунгла. На Доган му трябвали милиони, Гайтански се съгласил да минат през него. Донорът е била Българската банка за развитие. 150 милиона дадени на Вълка като че ли става дума за заем от 50 лева от приятел дни преди заплата… С част от тях той погасил дълг от няколко десетки милиона на покровителя Доган.

 

Тези дни скандалът е есхумиран, което принуждава директорът на ББР Цанко Арабаджиев да обяснява във Фейсбук за какво става дума.

 

В отговор на многобройните медийни запитвания, бих искал да ви информирам, че на 17.06.2019 г. „Българска банка за развитие“ е отпуснала кредит на „Роудуей Кънстракшън“ АД за сумата от 148 500 000 лева за придобиване на 5 112 240 броя акции от капитала на „Пътстройинженеринг“ АД.

 

Поради неплащане на задълженията по договора за кредит, сключен с „Роудуей Кънстракшън“ АД, през 2022 г. “Българска банка за развитие“ ЕАД предприе действия по изпълнение по реда на Закона за особените залози върху търговското предприятие на „Родуей Кънстракшън“ АД, като бяха назначени управител на „Роудуей Кънстракшън“ АД и ново ръководство на „Пътстройинженеринг“ АД. Целта беше да се оцени финансовото състояние на дружествата, сключените договори с контрагенти и изпълнението по тях и възможността им да генерират достатъчно приходи, за да обслужват задълженията си“, - пише Арабаджиев.

 

С цел да се избегне допълнително увеличаване на задълженията по договора за кредит и за минимизиране загубите за банката бяха предприети действия за продажба акциите на „Пътстройинженеринг“ АД по реда на Търговския закон. ББР провежда 4 търга на които не се явява нито един кандидат за акциите. На петия опит Пети търг за 30.07.2024 г., при обявена начална цена за продажба на акциите 3 645 440 лева. В срок до 29.07.2024 г. е закупена тръжна документация за търга от две дружества. В банката е получено само едно заявление за участие в търга от „Ариете капитал“ ООД. На 30.07.2024 г. „Ариете капитал“ ООД е обявено за спечелил търга.

 

Българска банка за развитие оказва пълно съдействие на разследването".

 

На пръв поглед Цанко Арабаджиев честно и почтено описва фактите по отпускането на 150 милиона народна пара на фирмата на Вълка.

 

Не се заблуждавайте. Арабаджиев се е опитал да придаде приемлив вид на гнусно престъпление. За това престъпление са знаели много важни хора и са съучаствали то да се извърши.

 

Когато е отпуснат кредитът премиер е бил Бойко Борисов. И децата знаят, че без разрешение на Борисов такъв кредит не може да бъде утвърден и отпуснат. Просто той управляваше еднолично и по време на трите мандата на ГЕРБ, а той бе премиер.

 

Шеф на ББР по това време е Стоян Мавродиев, абсолютно човек, близък до ГЕРБ, Борисов и Владислав Горанов. Горанов пък е финансов министър и също има определящо мнение за работата на ББР. Да не забравяме и икономическият министър Емил Караниколов – кадър от „златната“ банкянска селекция.

 

Логично е много хора да смятат, че Доган е разговарял с Борисов и са договорили сделката. Останалите са я реализирали.

 

Логично е също повечето българи да допускат, че по веригата са изплатени кеш подкупи. По 3, 5 и повече милиона, според длъжността и влиянието.

 

Сегашният директор Цанко Арабаджиев е член на Управителния съвет на ББР от 2021. Той е и председател на Съвета на директорите на дружествата ББР Микрофинансиране и Фонд  за капиталови инвестиции от Групата на ББР.

 

В същото време е и член на Надзорния съвет на Инвестиционния фонд “Три морета” (3SIIF) – любим проект на президента Румен Радев. Без неговата препоръка това е нямало как да стане.

 

Известният покерджия Арабаджиев е кадър на Демократична България, т.е.на така желаната промяна. Помним и какви тежки думи и обещания изрече преди три години Кирил Петков от Продължаваме промяната за това, как ще се търси сметка от ББР за раздадените стотици милиони на определени фирми и лица. Три години чаках с нетърпение това да се случи, опитвах дори да подпомагам с публикации този процес. Уви – нищо не се промени.

 

От 7 ноември 2022 година Росен Карадимов, последният първи секретар на ЦК на Комсомола по времето на Тодор Живков, е назначен за член на УС на ББР от министъра на иновациите и растежа Александър Пулев в правителството на Гълъб Донев. Гълъб Донев е личен избор на Радев за служебен премиер. Той също не би извършил назначение без това да му е наредено от президента Радев. Възможно е също на Радев идеята да е „подхвърлена“ от вездесъщият личен съветник на държавния глава Николай Копринков.

 

По същата логика и верига е последвалото назначение на Росен Карадимов за министър на иновациите и растежа. Също и за член на Съвета на настоятелите на Българската академия на науките.

 

Изглежда невероятно, нали? Но всъщност това е класическа родна схема на преплитане на интересите на хората по високите етажи на властта.

 

Ще наскачат някои фенове на президента Радев, че името му злоумишлено се намесва в подобни съмнителни мрежи от интереси. Възмутените да си припомнят, че няколко десетки милиона от ББР бяха отпуснати и на Георги Гергов, приватизаторът на Пловдивския панаир. И тази сделка е описвана като супер скандал, заметен след реализацията й под черджето. И досега е тайна как бизнесменът, роден в Джурилово и израснал професионално в свинекомплекса в Пловдивското с. Маноле е убедил ръководството на ББР да му отпусне голямата сума. Можем обаче да се предположи, защото е известна дружбата му с президента Радев и Копринков.

 

Сега Цанко Арабаджиев бил оказвал съдействие на разследващите органи. А къде беше  той досега? Защо не сезира същите тези институции да се заемат с наглото престъпно нехайно отпускане на онези 150 милиона?

 

Всички предишни шефове в ББР, и ръководители на министерствата икономиката и финансите, както и техният шеф начело на правителството са в „отбора“, осигурил „чадър“ над пладнешките грабежи от ББР. Много е вероятно самите те да са се облажили с народна пара.

 

Сега се сетил и Антон Славчев, кадър на Транспортното военно училище, а сега и.д. председател на антикорупционната комисия, да се заеме с безобразията около Гайтански-Вълка. Самият Славчев е главен герой в не един скандал, все по линия на корупцията. В разгара на скандала “Апартаментгейт”  Славчев бе наречен в медиите Тони Балкони.  Причината е, че както сайтът “Биволъ” пише: “В  сделката за терасата на зам.-председателя на КПКОНПИ Антон Славчев ситуацията е още по-драматична и има директна щета за Столична община. От продажбата на терасата в нейните сметки са постъпили само 39 486,88 лв. Това е 5 пъти по-малко отколкото е данъчната оценка от 216 419 лв и поне 8 пъти по-малко от цената, която СО би могла да прибере при продажба на пазарна оценка. Към момента на сделката квадратният метър в кв. “Хиподрума” върви средно по 800 евро”.

 

Славчев твърди, че всичко е законно, но дали така мислят повечето българи? А и той сам ли ще се разследва? Може би като стане прокурор, за какъвто вече е утвърден отпреди месеци, но продължава да се вихри в антикорупционната комисия.

 

Вече се чуха мнения, че Славчев ще направи всичко по силите си, за да оневини Вълка, Доган и всички замесени лица по веригата. Консулът на Русия в Пловдив  Гергов  пък дори няма  да закачи, защото го е шубе да не се сбълска с президента Радев, Копринков и руската посланичка Митрофанова. Толкова храброст у Тони Балкони не  търсете…

 

Задължително е да се знае и помни!

 

Българската банка за развитие е кредитна институция, 100% собственост на българската държава. Създадена е през 1999 г. като Насърчителна банка, като основен фокус в дейността й е подкрепата за малките и средни предприятия.

 

В официалният сайт на банката е записано: При осъществяване на дейността си банката се ръководи от принципите на прозрачност, неутралност, рентабилност, ефективност, пазарна съвместимост и добра банкова практика.

 

Може да се обяви награда за всеки, който посочи поне един от тези принципи, който се спазва от ББР и властниците в държавата. Ще остане невръчена.

 

Например за каква прозрачност става дума, когато никой не смее да назове имената на онези, които са подписали милионите да отидат при Вълка.

 

Също и имената на техните кукловоди, разпоредили това да се случи. Повечето от тях са обществена тайна, но на медиите ли е работа да ги съобщава, да търси доказателства, зоказващи вината им. Дори и такива бяха цитирани през последните години, но нито една институция не си мръдна пръста. Иначе чувахме големи закани за разследване, санкциониране на виновните и пр. Вятър и мъгла.

 

Ако се разследват и други скандали за милиони с Гайтански и свързани с него политици, ще разберем с колко е прецакано обществото, държавата и всеки гражданин.  

 

Дали временният главен прокурор Борислав Сарафов, саморекламиращ се като борец срещу корупцията, би реализирал истинско разследване на батаците в ББР? Не, разбира се. Той самият е част от корупционния скандал „Осемте джуджета“ и приятел на мистериозно изчезналия  корупционен брокер, а преди това шеф на Столичното следствие Петьо Петров – Пепи Еврото. Е, как Сарафов ще бръкне в дупката на осите? Нали мястото му е при тях – заслужил го е.

 

Над 300 селища в момента, когато температурите са между жълт и червен код за адска жега, са без вода. Всяко от тях би могло да получи по 500 000 лева от въпросните 150 милиона, потънали в пясъците на корупцията. Звучи популистки, но е факт. Само че това означава властта да прояви грижа за хората, а тя е заета със собствените си интереси.

 

Запомнете: 150 милиона за Вълка, Доган, Борисов и останалите означават 300 селища без вода и стотици хиляди на сух режим.

 

Крадците и техните покровители обаче са на свобода. Ако някой селски кмет бе набеден, че е похарчил 1000 лева  без фактура, вече щеше да е арестуван, а разбойниците от елита щяха да отчетат, че се борят с корупцията. Но 150 милиона, 35 милиона, още 100 милиона и още сто пъти по толкова са законни кредити и сделки, нищо че всичко потъва в нечии бездънни джобове, сметки в чужди банки или или в куфари, изнесени нанякъде с правителствени полети, не са повод за задържане… Престъпниците дори се гордеят с уменията си да ограбват населението и държавата. Световни и олимпийски шампиони по крадене, които сами си определят и връчват паричните награди. Ордените им ги връчва президентът – за големи заслуги.

 

Българско всекидневие е българската мафия.

 

Много тайни гноясват във властовия елит. Това ще завърши с оглед на местопрестъплението или затвор, повярвайте.

 

Огнян Борисов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 12268 |09.08.2024 Българин обадил в руското посолство: Нещо се готви при Курск. Близък до „Дондуков“ 2 или от ДАНС е "къртицата"? . 21| 43027 |06.08.2024 Александър Невзоров: Не пуснаха руския глупак на Олимпиадата, защото мирише и е махмурлия . 41| 8773 |02.08.2024 Всичката Мара втасала, сал на Георги медала ни е проблем. Наистина ли? . 7| 12204 |01.08.2024 Дишай: Държавата казва, че черните токсични облаци от пожарите са безвредни, а може би и полезни?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads