Реклама / Ads
4| 5436 |26.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Белене събра политици и експерти 24 години след Чернобил

.
Без прозрачност и инвестиционни намерения проектът АЕЦ "Белене" няма да продължи. Това заяви Мая Христова, заместник-министър на енергетиката по време на дискусията за ядрената политика в България в парламента, изразявайки за пореден път официалната позиция на българското правителство.
 

Крълта маса се организира от евродепутата Надежда Нейнски, която при откриването на дискусията подчерта, че денят не е избран случайно - 24 години от катастрофата в Чернобил.

„На този етап България не може да си позволи проект като АЕЦ "Белене". В период на икономическа криза, в която имаме проблеми с пенсиите, със заплатите, в която има растяща безработица и се стремим да запазим икономическата и финансовата стабилност на страната, един такъв проект би бил изключително икономически неизгоден. Вторият аспект засяга темите със сигурността и в т. ч. европейската сигурност, защото знаете, че България, вече като страна член на ЕС, трябва да се стреми да съгласува своята политика", каза българският евродепутат.

Като допълнителни причини за отказ от проекта „Белене" Надежда Неински посочи небходимостта от диверсификация на енергийните източници и геополитическите интереси на страната.

В дискусията освен експерти, участват посланиците на Германия, Испания и САЩ, вицепрезидентът на руската фирма-строител на "Белене". Специален гост е евродепутатът Джефри ван Орден. Той хвърли „бомбата", като каза, че затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй" е грешка, за която трябва да плати европейският данъкоплатец. Според Вад Орден изваждането от експлоатация на двата реактора ще струва около 860 млн. евро до 2013 г. Бившият докладчик за напредъка на страната ни за присъединяване към ЕС допълни, че негативите от предсрочното затваряне вече са видни - използването на повече лигнитни въглища, които вредят на околната среда, увеличаване на цената на енергията и намаляването на износа на енергия от България.

Британският евродепутат, който е един от противниците за затварянето на двата реактора, в края на своето изказване подчерта, че диверсификацията на енергийните източници е ключова както за България, така и за целия Европейски съюз. По думите му идеалният вариант за реализацията на АЕЦ „Белене" е намирането на инвеститор от вътрешността на Европейския съюз.

„България има добри позиции да бъде регионален енергиен център и основен енергиен доставчик и за нея трябва да бъде мислено като част от енергийния пазар на Европейския съюз. България обаче се нуждае от енергийна стратегия. Ключът в нея е диверсификацията на източниците", каза в заключение Ван Орден, цитиран от радио Дарик.

Един от най-яростните противници на втората атомна централа - експертът по ядрена енергетика Георги Касчиев, посочи, че досега 2 млрд. лв. за сметка на данъкоплатците е глътнала АЕЦ „Белене". „Това означава по 400 лева от всеки българин, но този проект е основен генератор на корупция", подчерта Касчиев, цитиран от репортер на News.bg. Ядреният експерт изтъкна още, че френският президент Никола Саркози сравнява Белене с Чернобил, който пък е символ на ядрена катастрофа. Касичев предположи, че RWE са се оттеглили от проекта заради резултатите от поръчани от тях изследвания на сеизмичната активност на площадката.

Другият яростен противник на АЕЦ „Белене" - лидерът на СДС Мартин Димитров, каза, че ако е имало повече прозрачност около параметрите на проекта, сега той нямало да е на етап гьол. А и все още според Димитров не е ясно кой ще финансира Белене до неговото завършване.

"Проектът се движи от едно чекмедже до друго", подчерта лидерът на СДС и заради това е необходима обществена дискусия.

България няма енергийна стратегия, в която да е наличен проектът Белене, каза още Мартин Димитров. Според него изхарчените досега 2 млрд. лв. са грешно дадени пари и заради това изниква въпросът дали да се похарчат още над 10 млрд. лева за осъществяването на проекта.

"Отговорът е Не", категоричен бе лидерът на сините. За пореден път той прикани да се побърза с разработването на новата енергийна стратегия на страната, а специално за развитието на атомната енергетика в условия на криза Марин Димитров има своя гледна точка: „Без много държавни харчове максимално да се удължи животът на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй"!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5922 |26.04.2010 Н. Нейнски: Проектът "Белене" не е палатка, която можеш да сгънеш . 1| 5356 |22.04.2010 Събраха 260 хил. лв. от глоби на МПС-та с чужда регистрация . 2| 5148 |06.04.2010 Дават старт на проекта "Белене" през 2011? . 0| 5427 |06.04.2010 1.39 млрд. лв. дупка в бюджета прогнозират експерти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads