Реклама / Ads
12| 5924 |26.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Н. Нейнски: Проектът "Белене" не е палатка, която можеш да сгънеш

.
Надежда Нейнски
Кръгла маса за АЕЦ „Белене" и европейската енергийна сигурност - българските дилеми, ще се проведе от 10.00 ч. в зала „Изток" на Народното събрание.
 

Форумът неслучайно съвпада с деня, в който през 1986 година се случи голямата авaрия в атомната централа "Чернобил", каза в ефира на БНТ българският евродепутат Надежда Нейнски.

А дебататът за бъдещето на енергийния проект  "Белене" е особено важен за България днес, защото той не е палатка, която по всяко време можеш да сгънеш. Той трябва да се обсъжда на широк форум, за да се чуят различните позиции и аргументи "за" и "против" този проект, допълни тя.

Според Нейнски сложния казус с изграждането на втора атомна централа у нас трябва да бъде решен единствено в полза на българския национален интерес. Тя подчерта още, че той е свързан с решаването на три много важни кръга от въпроси. Първият е неговата икономическа ефективност за страната ни. Вторият се отнася до европейските му измерения, доколкото проектът е част създаването на обща стратегия за енергийната независимост на страните в ЕС. И третият - неговото геополитическо измерение, коментира евродепутатът.

Надежда Нейнски изрази безпокойство, че кабинетът на Бойко Борисов не е излязъл с ясна позиция по този проект. Единствено министърът на финансиите Симеон Дянков е категоричен, че изграждането на "Белене" е непосилен от финансова гледна точка за България. Други членове на правителството, като министър Трайчо Трайков, обаче са склонни да дадат шанс на проекта.

Що се отнася до нейната лична позиция, аргументи за която ще представи на днешната кръгла маса е, че АЕЦ "Белене" има повече минуси, отколкото плюсове за Българи и в този смисъл той не е необходим на страната.

Според СДС строежът на втора атомна централа е една от най- противоречивите теми за българскто общество. Принципната позиция на сините, изразена от лидера и съпредседател на Синята коалиция  Мартин Димитров е, че ако няма цялостно европейско финансиране, „Белене" не трябва да се строи.

Гости на днешния форум в НС ще бъдат евродепутатът Джефри ван Орден, лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров, посланиците на страните в ЕС и САЩ, зам.министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова, вицепрезидентът на Атомстрой-Експорт Генадий Тепкян и други.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5149 |06.04.2010 Дават старт на проекта "Белене" през 2011? . 25| 5117 |04.04.2010 Проектът “Белене” въобще не може да се случи . 3| 6296 |26.03.2010 Шест кандидати мерят сили за консултанти на "Белене" . 12| 5534 |19.03.2010 Трайков: Да дадем шанс на проекта "Белене"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads