Реклама / Ads
2| 5648 |25.01.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бюджетният дефицит - удар по икономиката и данъкоплатците

.
Две поредни правителства не генерираха бюджетен дефицит Източник: Вяра Йовева
Правителството на Бойко Борисов не трябва да допуска бюджетен дефицит. Около това становище се обединиха Георги Ангелов - старши икономист от "Отворено общество" и икономическият експерт Владимир Каролев от НДСВ.
 

Според Каролев двете най-важни причини да не се допуска бюджетен дефицит са, че първо това ще доведе до инфлация и второ, че това би означавало правителството да заема пари, които ще трябва всички данъкоплатци да плащат с лихвите след време, а това от своя страна ще наложи увеличение на данъците. „Въобще не трябва да се допуска бюджетен дефицит. Една от причините да сме най-малко ударени от кризата, е че две поредни правителства не генерираха бюджетен дефицит", отбеляза Владимир Каролев.

Георги Ангелов изрази притеснение от липсата на яснота в кабинета относно бюджетния дефицит. „Оставам леко притеснен - преди месеци целта на правителството беше балансиран бюджет. Онзи ден Бойко Борисов обяви прогнозиран дефицит от 1 %, негови съветници говорят за 2-3 %.

Ако влезем в тази спирала ще видим еврото през крив макарон. В тази икономическа криза всяко увеличение на бюджетния дефицит води директно до по-малко инвестиции, по-малко кредитиране и по-високи лихви. Не виждам на кого би помогнало това, ако ударим икономиката по този начин". Според Георги Ангелов правителството закъснява с мерките за подобряване на бизнес средата: "Трябва да видим реални мерки. Едно-две неща се случиха, но правителството написа програма от 80 мерки - лицензионни режими, бюрокрация, нека видим приложени тези мерки".

Георги Ангелов изрази резерви и към новия вицепремиер в правителството Илиян Михов, който според него не е показал много голям интерес към България, не е предлагал реформи и т.н. По-сериозният въпрос е, че не можем да разберем дали е привърженик на бюджетния дефицит или не - и това вече е проблем.

На друго мнение е обаче Каролев, който коментира, че колкото повече образовани хора като Илиян Михов има в правителството - толкова по-добре. По думите му той много прилича на Симеон Дянков по образование и по мислене. Той е макроикономист, и ако е от добрата страна на макроикономиката, това ще бъде добре за България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4779 |14.01.2010 България отличник по бюджетен дефицит в ЕС . 1| 4750 |12.01.2010 Експерти: Намаляване на ДДС - рисково за икономиката . 3| 5045 |03.01.2010 Началото на 21 век загубено за икономиката на САЩ . 5| 5770 |03.12.2009 Новият данък за хазарта - удар под кръста за БГ икономиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads