Реклама / Ads
6| 4826 |16.06.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бизнесът се жалва на Борисов за цената на тока

.
Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България Източник: Булфото, архив
Искаме да получим съгласие за цената на тока, която ние сме предложили. Защото повишението за бизнеса при планираното поскъпване на електроенергията от 1 юли т.г. ще е между 13% и 20% за преобладаващата част от активните предприятия в България, в зависимост от това дали са присъединени към ниско, средно или високо напрежение.
 
Това заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Никакви 1-2%, както се твърди, няма такова нещо. Ако беше така, нямаше да е толкова енергична реакцията ни като работодатели, добави той. В сряда се готвим за обща среща между работодателските организации, за да решим как да постъпим.

Още не сме поискали оставките на енергийния министър Теменужка Петкова и председателят на КЕВР Иван Иванов за предлаганите нови енергийни цени - разчитаме на разбиране и на бърза среща с премиера Бойко Борисов, заяви Велев, предаде БГНЕС.

Само 27 предприятия у нас ще получат по-нисък ръст на цените на електроенергията и той пак не е 1-2%, а ще е между 4% и 13%. Защото те консумират най-много енергия и в съответствие с една директива на ЕС могат да получат по-малко увеличение. Цялата останала индустрия ще бъде засегната от твърде висока за нея цена, което изобщо не съответства на твърденията на ръководителя на КЕВР, че този ръст ще е почти колкото инфлацията.

Като работодатели ще си дадем сметка, че това са фактите и ще коментираме как това ще се отрази на икономиката на страната, на инфлацията, на доходите на хората и какви са възможностите да не се допусне такъв рязък скок на цените на тока.

Много наши предприятия са декларирали готовност за спиране на работа и на производствения цикъл като форма на протест, ако не получим разбиране. Това не е шега, защото, ако тези първоешелонни компании спрат дейността си, много свързани с тях фирми също ще прекратят работа. Това е като предупреждение. Защото, ако планираните цени на електроенергията за нас останат високи, някои от същите тези предприятия ще бъдат принудени наистина да преустановят производствения си цикъл, за да не трупат загуби.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4923 |10.06.2015 Борисов недоволен от поскъпването на тока . 11| 7481 |02.06.2015 Измамиха ни, а след това ни нарекоха малоумници, жалваха се протестиращи пред БНБ . 22| 5661 |28.05.2015 Борисов реже лентата на магистрала "Марица" . 65| 7960 |19.05.2015 Борисов ядосан: Направи добро, за да изядеш дърво

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads