Реклама / Ads
1| 4344 |19.07.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Богатите датчани… как живеят?

.
Разказвала съм ви за Дания и колко висок стандарт на живот има. Тук много хора ходят на работа не, защото имат нужда от пари, а заради социалните контакти.
 

Някога Копенхаген е било малко рибарско селище. Добивът на риба е отличителен и сега, но в 12 век са ловили херинга директно с кофи. Днес една от най-приятните разходки в Копенхаген е тази по вода. Преминаваме през богати квартали и повечето забележителности, а водата е обявена за най-чистата в Европа в канали.


.

Докато се наслаждаваме на разходката, ще ви разкажа малко за живота тук. Дания е изключително социална държава. Заплата се получава, след като са удържани всички данъци, а те са 42%. Въпреки че данъците са доста, хората са доволни, защото животът им е осигурен и спокоен.

 

От малки възпитават децата да са самостоятелни. На детска ясла тръгват от 10 месеца. На училище – след 7 години, защото трябва да изживеят детството си. Успехът в училище не е от голямо значение. По-важно е детето да се чувства добре и да развива силните си страни. Домашни не се дават. Каквото си научил в училище, това е. След заниманията, ходят в различни клубове по интереси или излизат на разходка и спортуват. Целта е да са близо до природата.

 

Относно здравеопазването, пак има интересни факти. Въпреки че тук са едни от най-големите фармацевтични компании, датчаните избягват да пият лекарства. Стремят се да се лекуват природосъобразно. Личният лекар трябва да е най-много на 5 км от дома.

 

Сива икономика няма. Въведено е банково разплащане. Дори един сладолед се купува с карта.


.

Имат допълнителен пенсионен фонд за пътуване. Когато се пенсионират, започват да пътуват. Предпочитат Испания – Тенерифе и Майорка. Зимата имат доста чартъри до слънчеви места, за да прекарват времето на топло. В България също идват - в Албена. Датчаните предпочитат добре уредени затворени комплекси. А младите естествено избират купона - Слънчев бряг и Златни пясъци.

 

Всички тези положителни мерки естествено привличат и много мигранти. Как се справят с тях и защо променят закони, ще ви разкажа във видеото на Професия турист. Ще ви разкажа още как е възможно най-предпочитаното място за разходка да е заводът за боклук, какъв е стилът за обличане на датчаните, защо не могат да живеят в летните си вили и колко са бели белите нощи в Копенхаген?

 

Ако тръгнете насам, имайте предвид, че времето е променливо. Температурите зимата рядко падат под нула градуса и не вали сняг. Лятото е топло, около 25 градуса. Топло, топло, но юли месец сме на камина…

 

Въпреки че датчаните са финансово осигурени, животът им никак не е лек заради суровите климатични условия, тъмните зимни дни и нощи, когато слънцето почти не се показва. Това предизвиква депресии и здравословни проблеми. Още за животът в Дания и какво да видите в Копенхаген, гледайте в другите видеа в канала на Професия турист.

 

 

Автор: Адриана Русенова

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10425 |18.07.2024 Спортно елегантните рокли – подходящи за всеки сезон . 4| 3091 |16.07.2024 Отстраниха Андрей Гюров като подуправител на БНБ . 0| 4090 |17.07.2024 Как да изберем подходяща конферентна зала в София за нашето събитие? . 42| 19491 |16.07.2024 Паника в Русия, властите спряха информацията за срива на рублата. Китайският юан поглъща Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads