Реклама / Ads
4| 5094 |14.07.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Борисов и Гогов в словесен диспут за газа

.
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов, който си присвои функциите на правителственото пресаташе по време на брифинга след правителственото заседание, лично представи темите, като даде първо думата на шефа на "Булгаргаз" Димитър Гогов, за да обясни структурата на доставката на природен газ от Русия за България.
 

По думите на Гогов между 60-67% от компонентата за крайния потребител през газоразпределитените дружества е на вносната цена. В тези проценти влиза 1,5% надценка от "Булгаргаз", които трябва да издържат дружество, обясни той.

"Но това е на хартия, разбира се", уточни Димитър Гогов. Защото около 3,5% е таксата за пренос през българската газопреносна мрежа, останалите около 30% се падат на газоразпределителните дружества.

Това е схемата, по която се определя цената на газа. От 1998 до средата на 2010 Овергаз, според Гогов, е спечелила 140 млн. долара. Тези средства би трябвало да отиват за българската газопреносна мрежа, изтъкна той.

След краткото изложение на Гогов, Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР заяви, че според него фактор за цената на газа се оказва и ниската ползваемост на синьо гориво от българските потребители, като у нас се ползва около 12-15% от газовата мрежа.

На въпроса на  премиерт Бойко Борисов дали е висока или ниска цената на газа, Гогов отговори, че в момента е висока за Булгаргаз, ниска за потребителите, тъй като  от началото на годината дружеството продаваме на цена по-ниска, отколкото я купуваме.

Според Гогов дружество, което купува по-скъпо, продава по-евтино, се декапитализира, което предполага неговото преструктурирани или фалит. се.

В отговор премиерът контрира Гогов, като заяви, че в случая няма какво да се преструктурира. “ Това е точно като трънската приказка "три пъти го режа, а то се къса и къса". Как може да купуваш скъпо, а да продаваш по-евтино? Това няма никаква икономическа логика. Ще има ако купуваш евтино, а продаваш скъпо. Чу се, че Германия купувала по-евтино от нас.

Според Борисов това, което вълнува всички граждани сега е на границата с България каква е цената на газа. Публично известно е, че тя е 338,40$. Усилията на страната ни сега да се опитаме да склоним Газпром тази цена от 338$ да бъде по-ниска, това е целта и на новия договор.

Премиерът подчерта, че всички преговори по доставките на газ за България през годините, така са водени, че ние всъщност не знаем реално на каква цена Газпром продава газа, не знаем и печалбите са довели газа. В същото време и от г-н Овчаров, и от други от сутрин до вечер чуваме по медиите колко сполучливи договори са подписани, включително и споразумението, което всички ние видяхме, че е подписано, без да е четено.

Бойко Борисов изтъкна още, че умишлено държавните компании са водени към фалит.

НЕК, която няма пари за инвестиции, влага средства в "Цанков камък" и в „Белене". Бойко Борисов посочи, че задълженията на НЕК са стигнали към натсоящия момент 1,2 милиарда лева.

"Булгаргаз" също според него се води към умишлен фалит. "Няма логика да купуваш скъпо и да продаваш евтино", изтъкна министър-председателят.

"Наглостта на г-н Станишев беше безкрайна" заяви още премиерът Борисов. Той припомни, че предшественикът му е заявил, че НЕК на своя глава е е взела заем от 500 млн. лева за новата ни атомна централа.

"Някой вярва ли, че може 100 % държавна компания да вземе 500 млн. лева и правителството да не знае?", повдигна отново този въпрос Борисов. Според него тази инвестиция НЕК ще си я върне чрез електромерите на потребителите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5529 |06.07.2010 Зубков: Борисов, защо газът у вас е толкова скъп? . 9| 5010 |19.06.2010 Борисов се закани да спре скока на тока . 2| 5274 |07.06.2010 Вербалните атаки на Борисов - опасни за инвеститорите . 5| 6370 |26.05.2010 Борисов: "Сименс" дължи извинение на хората, не на мен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads