Реклама / Ads
38| 5553 |29.11.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Добрев готов да разяснява на Кунева параметрите за "Южен поток"

.
Делян Добрев
Готови сме да им предоставим доклада и да разясним всички точки по него, заяви Добрев в отговор на Прошко Прошков, затова, че били изпратени 17 въпроса към премиера Бойко Борисов, а още нямало отговор.
 

Не сме разколебани, че сме постигнали най-добрите параметри по договора за "Южен поток". Някои партии се опитват да размахват това като предизборна платформа, обяви по БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той потърсил Меглена Кунева, за да отговори на всички въпроси. 


Нямаме промяна във входната точка на проекта, а ако има такава, България ще бъде компенсирана. Няма основание за подобни твърдения. Що се отнася до стойността на проекта, тя е първата, която е обявена от проектантите и е 3,3 млрд. лв., осведоми Добрев.
 

Темата с "Южен поток" бил коментирана многократно с ЕК и ще бъдат спазвани правилата на Комисията. Договорът за доставката на газ просто бил съвпаднал по време. Много съм доволен, че успяхме да постигнем такова намаление на газа. При всяко правителство преди нас цената се е повишавала. "Газпром" не са дали на никой друг в Европа такава отстъпка, каквато ние получихме за цената на синьото гориво, каза Добрев.
 

Газът е само един от компонентите, които формират цената на парното, но важното е, че има основание за намаление, а колко ще е то, ще каже ДКЕВР, обясни още Добрев. Факт е, че ние през всичките тези години получавахме газ от посредници; сега получаваме 100% синьото гориво от "Газпром", за мен е неразбираемо защо ги е имало тези посредници. От първия ден на експлоатацията на "Южен поток" страната ни ще получава транзитни такси, като с част от тях ще изплащаме кредити, а друга част ще формира печалба, дивидентите от нея ще се разпределят от двамата акционери.


Трябва да се търсят алтернативи и по отношение на другите горива; други доставчици на газ - това са начините да се получи някаква промяна на енергоресурсите; трябва да се преосмисли акцизът върху горивата на целия ЕС, заключи Добрев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5311 |13.11.2012 Д. Добрев: "Южен поток" не дава различен източник, но няма да зависим от газови кризи . 2| 5234 |06.11.2012 Екооценката за “Набуко” е готова . 0| 5747 |05.11.2012 Готови са първите междинни резултати от изпълнението на проект за оптимизация на НОИ и НЗОК със средства от ЕС . 10| 6185 |24.10.2012 Накрая: Борисов минава по готовия Дунав мост 2

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads