Реклама / Ads
10| 6756 |26.09.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Валентин Николов за Фрог: Не зная защо докладът за промяна на договора с „Газпром” се бави

.
Валентин Николов Източник: БГНЕС
Цената на газа се вдига, а оттам парното и топлата вода също. Това навярно нямаше да се случи, ако бяхме предоговорили доставките на синьо гориво с „Газпром”, както направиха повечето европейски страни още миналата година.
 

Защо това не се случи обяснява пред Фрогнюз зам.-председателят на Комисията по енергетика в НС Валентин Николов.

 

„Миналата година излезе решение след прекратяване на делото на ЕК срещу „Газпром”, което дава възможност на всички държави да предоговорят цените на база, че има клаузи в договорите, които правят положението на "Газпром" господстващо. Най-големият ни проблем е, че ние имаме един единствен източник на газ и можем да определяме цената на газа по два параметри. Единият оставя цената каквато е, вторият е да се възползваме от цените, които се формират от конкретни хъбове, какъвто е швейцарският. Трябва да видим какво е изгодно за България. Доколкото знам има работна група по този въпрос. Защо досега тя не е излязла с извод, не мога да кажа. Докладът трябваше вече да е готов и да е връчен на премиера”.

 

"Имаме два проблема – единият е, че ако тръгнем да предоговаряме, „Газпром” може да поиска да предоговорим целия договор и може да се пренасочи транзита на газ през Турция заради "Турски поток" и да не получим неустойки.

   

Договорът ни с „Газпром” е дългосрочен и няма да изпуснем сроковете за промяна на цената, твърди Николов.

 

На въпрос не е ли притеснително, че плащаме най-скъпия газ в ЕС, Николов отговори: „Не съм сигурен, че ползваме най-скъпата газ в Европа. Цената й се определя по формула, в която влизат цените на 2 типа мазут и пр. Всички искаха да купуват газ от България, но това не стана, тъй като договорът не позволяваше”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 9408 |20.09.2018 Експертът И. Хиновски за Фрог: Има фатален отлив на чужди инвеститори, щом ги наричаме колонизатори . 2| 8328 |29.06.2018 Само във Фрог: Икономическа полиция „удря” малките бензинджии заради лобистки интереси . 10| 7327 |22.05.2018 Т. Трайков за Фрог: Управляващите запазват АЕЦ „Белене” - да не се сърдят руснаците . 6| 9179 |25.04.2018 Васил Кендов за Фрог: Външният дълг не е намалял

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads