Реклама / Ads
1| 6997 |30.05.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Експерт: В Русия Борисов ще се опита да привлече газ от втората тръба на ”Турски поток”

.
Пламен Димитров
”Засега не се очакват някакви обвързващи споразумения за доставка на руски газ, който да бъде транзитиран от България към Европа. Много показателен е самият състав на делегацията. В нея присъства директорът на ”Булгартрансгаз”, фирма, която се занимава с пренос и транзит на газ, а не директорът на ”Булгаргаз”, фирмата, която договаря и купува руски газ за България.
 

Това заяви експертът Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество.

 

Основно ще бъде обсъждан този вариант, както България да транзитира руски газ към Европа. Трябва да е ясно, че вариантът за построяване на тръба, на газопровод от Русия през Черно море до България, е абсолютно несъстоятелен, тъй като преди време, преди две години, руският президент поиска железобетонно гаранции от Брюксел, че газът от тази тръба би стигнал безпрепятствено до Европа, такива гаранции няма и няма да има. Така че в случая става въпрос за транзитиране на газ от втората тръба на "Турски поток", който ще достигне до Турция и от там вече би могъл да мине или през България, или през Гърция на път за Европа. Това е целта на премиера Борисов – да привлече именно тези обеми газ. Проблемът е, че зад всеки един разговор за транзитиране на газ от "Турски поток" през България към Европа прозира сянката на вече проваления проект "Южен поток". Т.е. става въпрос за голям магистрален транснационален газопровод, а, както знаем, такъв газопровод подлежи на одобрение от Европейската комисия. Затова разговорите могат да бъдат само предварителни между България и Русия", каза още експертът пред БНР.

 

Според Пламен Димитров положението за руската страна също не е лесно:"Всъщност Русия има един проблем, тя ще достави по втората тръба на "Турски поток" 16 милиарда куб. метра в Турция и проблемът е какво да прави от тук нататък. Т.е. нито маршрутът през България е лесен, нито този през Гърция, и си мисля, че Русия, за да тушира възраженията на Европейската комисия, би се опитала да разпредели в различни направления тези 16 милиарда – част от тях да минат през България, част от тях да минат през Гърция".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 7144 |21.05.2018 Радев иска ”Български поток” от Русия . 9| 8987 |10.05.2018 ГЕРБ опита да заличи лъжите на Борисов от доклада за ЧЕЗ . 2| 6166 |06.05.2018 Експерт: Диагнозата на селското ни стопанство е прохождане след тежка травма . 11| 8022 |05.05.2018 Борисов плаши благоевградчани, че ще спре АМ ”Струма”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads