Реклама / Ads
2| 8897 |04.08.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

”Газпром” спря втората тръба на ”Турски поток”

.
Втората тръба на газопровода ”Турски поток” е била спряна, след като са положени тръбите на относително малка дълбочина от руския бряг на Черно море, съобщи ”ЕА Дейли”.
 
Докато строежа на първата тръба продължава с нормалните темпове и се полагат по 3.5 километра тръби на ден. Досега вече има изградени 125 километра от газопровода. Общо дължината му до Турция ще е 937 километра. Тази тръба ще захранва изцяло турския пазар и от нея не е предвиден износ за трети страни.

Що се отнася до втората тръба, която малко неочаквано също бе започната преди време, от нея е изграден само участък в крайбрежния райжон на руския черноморски бряг и строителството по-нататък е прекратено.Според информацията, корабът, работил по втората тръба вече е напуснал Черно море и се намира в испанското пристанище Кадис.

Проблемът с втората тръба е в това, че Брюксел не е дал разрешение за изграждане на съпътстваща инфраструктура, ако тя излезе от морето в България или премине през европейската част на Турция и излезе на турско-гръцката граница. По-добрият вариант за руснаците е тръбата да излезе в България, но след провала на "Южен поток" няма яснота дали Европейската комисия ще разреши това.

Борисов вече писа до Брюксел с молба да бъде разрешено строителството на инфраструктура за количествата газ по тази тръба, но отговорът засега е уклончив. Проблемът е в това, че по политически причини  "Газпром" иска с нея да намали до минимум количествата природен газ, минаващи през Украйна, за да не плаща транзитни такси на Киев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6328 |28.07.2017 Освободиха и втората българка в Турция . 2| 8276 |19.07.2017 Борисов в тайна договорка с Путин за втората тръба от ”Турски поток”? . 2| 8720 |07.06.2017 Съдът реши и втората стенограма за КТБ да се разсекрети

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads