Реклама / Ads
4| 4384 |20.12.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Борисов, Василев и Цонев отрекоха да има "вратички" в ограниченията за "Лукойл"

.
"Лукойл"
Бойко Борисов от ГЕРБ, министърът на финансите Асен Василев (от "Продължаваме промяната") и Йордан Цонев от ДПС отрекоха да има "вратички", които да позволяват на руската "Лукойл" и рафинерията ѝ в Бургас да се компенсират предвид наближаващия край на изключението (дерогацията) за България за внос на руски нефт, пише "Дневник".
 

Наскоро ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България", ДПС прокараха за пореден път промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, наричан за кратко Закон за санкциите. Те предвиждат от 1 януари 2024 г. ще отпаднат квотите за износ, а от 1 март окончателно ще бъде забранен и вносът на руски нефт.


В публикации на "Център за изследване на демокрацията" и на Никола Янков, управляващ съдружник в "Експат капитал", се посочва, че последният вариант на гласуваните текстове оставя "вратички", с които "Лукойл" да бъде компенсирана за влизащите от началото на март забрани.


"Какви "вратички" има?", показа недоумение Асен Василев. На уточнението, че те са по две линии: да възстанови внесени данъци, както и че ще продължава да е разрешен износът на нискооктанов бензин А92, министърът на финансите отговори: "Износът е забранен от 1 януари. Единственото, което може да се изнесе, е това, което е вкарано като суров петрол в страната към 31 декември, да бъде преработено и изнесено, даже не знам дали за нискооктанов бензин или нещо друго. Където имаме количества петрол, те са засичат към 31 декември и приключват."

 


На въпрос и дали ще може "Лукойл" да реализира 700 млн. лв. приходи от износа на нискооктанов бензин Йордан Цонев втвърди тона и заяви: "Кой го е изчислил това нещо?! Винаги такива някакви данни, някой сяда в някой кабинет и казва, че има "вратички". Всичко е сметнато: на 31 декември Агенция "Митници" ще направи ревизия. И това, което е останало в баките, ще бъде описано и ще бъде разрешено от него да се изнесе само това, което не може да се продаде на вътрешния пазар и би задръстило екологично страната. Нито лев, нито литър, нищо повече! Едни хора сядат и изчисляват и викат, че има "вратички". Няма вратички! Знаем, че няма вратички!".

 

В публикацията на Никола Янков се посочва, че през последните месеци - откакто ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" активно се замерят със закани за край на вноса на руски нефт - "Лукойл" увеличила рязко вноса му. Сега ще има възможност той да бъде преработен в нискооктанов бензин и изнесен, като това би осигурило около 700 млн. лв. допълнителни приходи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5614 |20.12.2023 Преборване симптомите на тревожност със CBD вейпове . 3| 21404 |18.12.2023 Куп данъчни промени за собствениците на имоти в Гърция . 11| 9530 |17.12.2023 Италия по-евтина от България за зимен туризъм . 1| 5889 |15.12.2023 Добре дошли в златна Прага

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads