Реклама / Ads
4| 4877 |17.11.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Борисов: Залагаме на балансиран финансов бюджет

.
Бойко Борисов Източник: Вяря Йовева
"Бюджетът за 2010 г. е направен в трудни за страната ни условия. При разработването му се изискваше спешно вземане на трудни решения и преструктуриране на сектори." Това каза министър-председателят Бойко Борисов от парламентарната трибуна.
 

По думите му правителството се е ангажирало с поддържане на балансиран финансов бюджет, в който не са включени средствата от европейските фондове. Основните инструменти на икономическата политика са в сферата на фискалната политика и структурните реформи. В същото време пред правителството стои задачата да преориентира публичните си финанси, поясни още Борисов.

Според премиера през 2010 г. се очаква спад в икономиката, а възстановяването на положителното развитие на икономиката се очаква през 2011 година.

"Мерките, които взима правителството, са насочени към дисциплиниране на фискалната политика. Основен стратегически приоритет е оптималното разпределяне на публичните ресурси", подчерта премиерът.

Намаляващите бюджетни ресурси същевременно са наложили определяне на приоритетни области, а те са: социално осигуряване, образование – 4,2% от БВП, опазване на околната среда – 1,6% от БВП, транспорт и съобщения – 3,2% от БВП, здравеопазване – 4,2%, полиция и вътрешна сигурност – 2% от БВП.

"През следващата година правителството ще разполага с по-малко ресурси за реализиране на секторни политики", отбеляза Борисов.

"В здравната и образователната система предстои преструктуриране. Предстои съкращение в администрацията с 15%. Планираното намаление на административните разходи ще позволи да се извърши вътрешно преразпределение на заплатите", допълни премиерът. По думите му една от мерките с най-силен ефект за 2010 година е предвиденото намаление на осигурителната тежест с 2 процентни пункта.

Министър-председателят посочи още, че стремежът е към увеличаване на приходите и изсветляване на икономиката. В тази връзка се въвежда задължение за деклариране на заеми на физически лица в размер над 5 000 лева с изключение на такива от кредитни институции. Освен това - връзка на всички фискални устройства с НАП.

Минималният месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се ще се увеличи от 260 лв. на 420 лв. Максималният осигурителен доход остава непроменен – 2 000 лв. Минималното и максималното обезщетение за безработица остава непроменено – съответно 120 лв. и 240 лв. Равнището на минималната работна заплата също се запазва 240 лева.

През 2010 г. ще бъде въведена т. нар. "добавка за старост" към пенсиите на хората над 75-годишна възраст.

Осъвременяването на пенсиите ще става по гъвкав механизъм и всички възможности ще се обсъждат със социалните партньори. Максималният месечен размер се запазва на 700 лева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5012 |11.11.2009 Над 18,5 млрд. са приходите в бюджета . 13| 5131 |09.11.2009 Дянков е заплаха за финансовата стабилност в България . 0| 5055 |05.11.2009 Бюджетът за октомври с 8% плюс . 2| 4660 |04.11.2009 Да забравим думите 'бюджетен дефицит'

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads