Реклама / Ads
20| 19011 |01.01.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Братя българи създадоха рентгенов лазер, който ще промени технологиите

.
Светът все по-често гледа и към нанотехнологиите, които стават по-достъпни благодарение на двама българи. Братята Теньо и Димитър Попминчеви откриха нов метод да създадат рентгенов лазер и да го управляват. Разбивайки няколко догми в науката, тяхната рентгенова светлина ще помогне на човечеството да прогледне в наносвета.
 
До сега рентгеновият лазер беше истински лукс - заради километричните ускорители като този, изграден за милиарди. Затова от години десетки институти и университети се опитват да създада рентгенов лазер в лабораторни условия. И вече изглеждаше почти невъзможно, докато не се намери един дързък българин да надскочи ограниченията на съществуващите догми, информира още news.bnt.

    - Предишните догми в моята област бяха, че не може да се направи рентгенова светлина с лазерни свойства на принципите на които ние основаваме нашите изследвания, - обяснява проф. Теньо Попминчев от изследователския институт JILA, Колорадо.

Българинът убеждава колегите си да променят съществуващата технология. И насочват инфрачервен лазер в камера с благороден газ под високо, а не под под ниско налягане. И чудото се случва - успяват да генерират кохерентни рентгенови вълни в лаборатория. Сега, обаче Теньо заедно с брат си Димитър смайват с ново, още по-неочаквано откритие. И отново с експеримент, който изглеждал невъзможен.

    - Второто откритие действително ни изненада с много неочаквани свойства на материята, която използваме, - казва професор Попминчев. - И както казах, ние разбихме една своя собствена догма.

Решили да генерират хармонични вълни пропускайки УВ лазер в хаоса на плазма. Идеята до толкова противоречи на всички представи, че първоначално отхвърлили експеримента им.

    - В началото не ни позволяваха да започнем понеже опитът, който беше в групата, а също и от други групи показваше, че това не е перспективна насока, - казва Димитър Попминчев, докторант в JILA, Колорадо.

    - Нямахме разрешение да започнем работа в това направление и купихме частите без разрешение, потвърждава и Теньо Попминчев.

Резултатите им в крайна сметка са зашеметяващи. Успяват да получат честотен гребен в рентгеновата област или високоенергийна цветна дъга.

    - Когато чистотата на цветовете е изключително висока, това ни позволява да направим снимки на изключително малки обекти с изключително голяма резолюция. т.е. колкото по-чист е цвета толкова с по-добро качество е снимката на нано-обекти, - обяснява проф. Теньо Попминчев.

Току що публикувано в списанието Science, постижението им вече има патент. А големите копропрации като Интел, IBM и Хитачи вече са предусетили мощния тласък, който откритията им ще дадат в разработването на всякакви нанотехнологии. Да не говорим за приложенията им в медицината, в които рентгеновите снимки ще имат резолюция до един атом.

Но по пътя на световната слава, братята не забравят да благодарят на учителят си от гимназията в Казанлък - Теодоси Теодосиев.

    - Бихме искали да му благодарим и двамата за неговия изключителен труд и неговата саможерства за да възпитава физици на световно ниво, - казва проф. Теньо Попминчев.
    - Благодаря и от мен, Тео, - допълва братът Димитър Попминчев.


Когато говорим за открития - нека си припомним за българските изобретения, променили света. Освен Джон Атанасов, свързан с първия компютър нека добавим и Петър Петров - създател на дигиталния ръчен часовник, Асен Йорданов - създател на първия транспортен пътнически самолет в света, автомобилната скоростна кутия дело на Румен Антонов, Ксерокс машината - която се развива след откритието на акад. Георги Наджаков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7526 |31.12.2015 Българин създаде приложение за управление на коли . 5| 5704 |17.12.2015 Брюксел: Цените на „Газпром” за България са завишени с 40% в сравнение с Германия . 0| 5125 |16.12.2015 Тестват финансовата система на България . 0| 4758 |10.12.2015 България и ЕК са се договорили за създването на работна група по газов хъб "Балкан"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads