Реклама / Ads
1| 5425 |10.12.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Брюксел да приеме бюджета, отсече Борисов

.
Бойко Борисов
Ако бюджетът на ЕС не бъде приет, ще пострадат бюджетите на отделните членки. Това заяви в София еврокомисарят по земеделието Дачиян Чолош на брифинг с премиера Борисов и министър Найденов.
 

От думите му става ясно, че бюджетът на ЕС сериозно е зациклил и това се вижда с плащанията в сектор „Земеделие", които се правят в първите месеци на годината. В този смисъл Евросъюзът е изправен пред проблема, ако не бъде приет бюджета на ЕС, тези плащания да се наложи да се извършат от бюджетите на страните-членки, което ще увеличи техния дефицит, коментира Чолош.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна изтъкна, че спорът за бюджета на ЕС е започнал от Европейския съвет, където всяка страна е искала да извоюва повече средства за своите приоритети.

Борисов е категоричен, че Европейската комисия трябва да приема бюджета и той да се гласува от Европарламента. Според него ролята на съвета трябва да е по-малка, още повече, че никъде не е лесно да се постигне балансиран бюджет и всички да са доволни, коментира премиерът.

Той подчерта обаче, че искаме и малките държави да имаме повече пари за нашите зърнопроизводители и животновъди. Не пропусна да отбележи и факта, че България е загубила милиарди от затварянето на I-IV блок на АЕЦ Козлодуй, а в същото време няма европейски механизъм, чрез който страната ни да навакса тези загуби.

Той също не е доволен от начина, по който се разпределят средствата за отделните страни-членки и настоява за изравняване на критериите. Ще сме твърди в отстояване интереса на нашите производители, категоричен бе премиерът.

Стана ясно, че България изразява категорична подкрепа за предложението за реформа в общата селскостопанска политика (ОСП) на еврокомисаря по земеделието Дачиян Чолош.

Дачиан Чолош заяви, че идеята му за реформа на ОСП цели по-справедливо разплащане. България трябва да докаже възможностите си за правилно разпределяне на пари, коментира еврокомисарят по земеделието.

По думите му, България има интерес системата ИСАК да е на високо качество. Чрез модернизация на програмата за развитие на селските райони според Чолош българските производители ще могат да излязат на европейските пазари със своята продукция.

Настояваме да се възползваме максимално от ОСП като финансови стредства, изтъкна Мирослав Найденов. Той коментира, че страната ни ще получи 226 млн. евро допълнителни средства за сектор „Земеделие" от началото на 2014г.

Борисов, Чолош и Мирослав Найденов са коментирали изпълнението от наша страна на „екшън плана" за ортофотокарта на България. Според Найденов, страната ни ще е готова предсрочно - с десет дни по-рано от определение от ЕК срок.

Обсъдена е възможността за прехвърляне на средства от една мярка към друга по програмата за развитие на селските райони. Също така е обсъдена и възможността за създаване на специална мярка за подпомагане на районите с развито тютюнопроизводство. Това е една от формите за подпомагане на тези райони, категоричен бе Мирослав Найденов.

Стана ясно още, че от следващата седмица на животновъдите ще бъдат преведени 74 млн. лева като национални доплащания и още 23 млн. лева като специална подкрепа за сектор „Мляко". 300 млн. лева пък са предвидени за следващата година като национални доплащания за българските зърнопроизводители.

Еврокомисарят е доволен, че в лицето на българския премиер има силна подкрепа за реформа в ОСП. Чолош е за приравняване на принципите за разпределяне на еврофондовете между старите и новите страни-членки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8551 |29.11.2010 Брюксел дава благословията си за Рибарските пари? . 1| 5516 |04.11.2010 И общините контра на Борисов, искат ремонт на бюджета . 8| 5559 |02.11.2010 Борисов горещо подкрепи АЕЦ "Белене" . 12| 5416 |31.10.2010 Б. Борисов: Без мен нямаше да има Южна дъга

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads