Реклама / Ads
1| 4965 |01.08.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Брюксел следи кой мами туристите

.
Европейската комисия поставя под наблюдение условията за летен туризъм. Ще бъдат извършвани проверки за нелоялна конкуренция, занижен контрол в хотелите и ресторантите, защитата правата на туристите и подвеждащата реклама.
 
Това съобщиха източници от Брюксел. Мотивът бил опитите на туроператори и хотелиери да привличат клиенти в периода на криза с нереални обещания и услуги.

В същото време бяха публикувани и 10 „заповеди” на ЕК за туристите.
„Не пий преди да караш”, „не лети със съмнителни авиокомпании” и „не забравяй да звъннеш на 112, ако има спешен случай”, „не посещавай опасни места”. Това са само част от заповедите, предназначени за туристите, които Европейската комисия публикува преди ден.

Списъкът е предназначен да помогне на пътуващите европейските граждани и на жителите от други страни, посещаващи Европа, да прекарат по-добре и по-спокойно ваканцията си, заяви пред журналисти еврокомисарят по транспорта Антонио Таяни.

Първа сред 10-те заповеди е свързаната с телефон 112 - общоевропейският телефонен номер за помощ при спешни случаи.
На второ място е заповедта да не се пие или приемат наркотични вещества преди шофиране, тъй като според данни на комисията годишно по пътищата на Европейския съюз (ЕС) умират 10 000 души при инциденти, свързани с консумацията на алкохол.

Списъкът поставя акцент върху правата на туристите в ЕС, подчертавайки че пътуващите могат да поискат обезщетения, ако има закъснение на полетите, ако не са допуснати в самолета или ако багажът им е загубен. Пътниците трябва да проверят и дали окончателната цена на билетите и пратките е ясно обозначена, се посочва в списъка.

Европейската комисия се бори за подобряване на имиджа си сред гражданите на ЕС, упражнявайки строг контрол върху злоупотреби на компаниите като заблуждаващо посочване на цените на билетите и скрити такси на авиокомпаниите, отбелязват информационните агенции.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5582 |20.07.2009 ЕК: Следим под лупа парите за пътища и канали . 3| 7850 |20.07.2009 Опасни плажове дебнат туристите във Варна . 0| 5749 |29.05.2009 Туристите у нас харчат най-много за храна . 1| 4983 |20.03.2009 Туристите през зимата са намалели с между 7 и 9%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads