Реклама / Ads
3| 5024 |30.07.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

БСК оспори решения на ЕК

.
Поредната офанзива срещу бизнеса в страната силно обезпокои Българската стопанска камара (БСК), опитваща се да защитава българския опит в хранително-преработвателния бранш. Това пише в разпространеното до медиите съобщение БСК.
 

Поводът за тази бърза реакция е появилото се на 29 юли, съобщение, че Еврокомисията ще поиска фирми, получили субсидии по предприсъединителната програма САПАРД, да ги върнат. От каматара подчертават, че направената констатация, че българските фирми са допуснали неправомерни практики в усвояването на средства по САПАРД, е тревожна. Но още по-тревожно е, че тази дефиниция се поставя и тиражира без необходимото за случая осъдително решение.

В съобщението се казва още, че желанието на някои институции да се налагат финансови изисквания към фирми без санкция на съда и доказано от него престъпление буди сериозно недоумение. А да се стоварва последващ икономически натиск върху български фирми, във време на кризисни явления, родени извън България, означава не съдействие за излизане от кризата, а целенасочено потапяне в нея.

Буди тревога многократно повтарящият се факт, че експерти, извършващи мониторинг по проекти по време на усвояването им не констатират сериозни пропуски, а месеци след тяхното приключване посочват такива.

Очевидно е, че ако висшата административна власт в страната не заеме твърда позиция по отношение на невинните, ще се формира възможност за безспорни верижни отрицателни последствия за българските производители от месо- и млекопреработвателния бранш.

Според текстът в декларацията БСК застава зад ръководителите на предприятия от бранша, които са членове на камарата. Сериозни въпроси поставят в нея ръководителите на едни от най-големите фирми в България от бранша като „Мес-ко" (Петрич), „Меком" (Силистра), „Тандем - В", „Жоси" и др., които настояват за еднозначен отговор, а не очаквания за възможни негативни резултати.

В документа се подчертава, че Камарата винаги е работила за прозрачен бизнес, дори понякога да не е разбирана от отделни свои членове. Но днес твърдо ще стои зад всички свои членове и българските бизнесмени, когато те недоказано са унижавани.

Сега бизнесът има огромна нужда от подкрепа и защита, за да произвежда и се конкурира на пазарите. Затова е нормално да се настоява за обективност в оценките и активна подкрепа за коректните в бранша. В тази насока БСК ще работи безусловно, се казва още в декларацията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11202 |29.07.2009 Младен Мутафчийски: Бизнесът иска Божков, а не Будьони . 2| 5606 |29.07.2009 Маргарита Петкова: Българските туристи са най-надеждните ни клиети . 1| 5640 |29.07.2009 Бизнесът у нас завладян от траен песимизъм . 10| 8620 |28.07.2009 Пада таванът на пенсиите?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads