Реклама / Ads
1| 4368 |29.12.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

”Булгаргаз” сезира ДАНС за икономически шпионаж

.
Държавната компания ”Булгаргаз” стана жертва на икономически шпионаж, заради който е застрашен договорът за доставка на азерски газ у нас. От дружеството са сезирали ДАНС заради теч на информация.
 

Самата "Булгаргаз" пък е получила сигнал за теча от международната компания, която управлява находището Шах Дениз 2 в Азербайджан. Оттам са поискали обяснения за изнесени данни по договора с българското дружество.

 

България трябваше да получава до 1 млрд. куб метра азерски газ от 2019 г. Към момента това е невъзможно, защото не е готова българо-гръцката газова връзка между Стара Загора и Комотини. Международният консорциум доставчик обаче се е съгласил на отстъпки, допълва БНТ.

 

"Въпреки че няма тръба, направихме всичко възможно, спасихме договора. Ние оценяваме тяхното благоразположение към "Булгаргаз" и доставят на друг газопровод, който отстои на 300 км от този", заяви Николай Павлов, изпълнителен директор на "Булгаргаз", заяви Николай Павлов, изпълнителен директор на "Булгаргаз"
Така азерски газ макар и в по-малки количества идва по сега съществуващата връзка между Кулата и Сидорокастро. Това обаче е на път да се провали, защото от международния консорциум доставчик са сезирали "Булгаргаз", че са изтекли подробности за договора в публичното пространство.

 

"Девет години договорът се съхранява в деловодството и досега никога не е излизала такава информация", каза Николай Павлов.
Достъп до тази информация имали само оторизирани лица, но междувременно част от нея е пращана по институции и от "Булгаргаз" подозират, че именно оттам е станал течът.

"Не можем да направим друг извод, освен че информацията, която е достигнала до блогърите и до тези, които са я разпространили, е неправомерно предоставена", заяви Николай Павлов.


Една от организациите, публикувала данни за азерския газ у нас, е Българската газова асоциация. Оттам коментираха казуса за "По света и у нас" в писмен вид.

"Ние не сме изненадани от опитите на изпълнителния директор на "Булгаргаз" ЕАД да търси виновни за действия и бездействие от негова страна, довели до ескалация на цената на природния газ.

 

Когато са налице факти за престъпно увреждане на обществения интерес, българите трябва и ще узнаят истината, а отговорността трябва да я понесат отговорните.

Освен това в деня на внасяне на писмото ни, сме информирали ДАНС много преди инициативата на "Булгаргаз".


Уточниха, че кореспонденция за газовата връзка са водили с Министерството на енергетиката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7782 |15.12.2021 ”Булгаргаз” спря кранчето на ТЕЦ ”Варна” на Доган . 14| 7601 |13.09.2020 ”Булгаргаз” иска повишение на цените в 3 поредни месеца . 6| 5679 |15.04.2020 Как и кога ”Булгаргаз” ще връща пари на бизнеса? . 1| 6040 |10.04.2020 ”Булгаргаз” предложи по-ниска цена на газа за месец май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads