Реклама / Ads
12| 8856 |21.06.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Черно море и черно дупе - 50 лв. на ден

.
Седмица ядене и пиене на корем срещу 400 лв. в Кушадасъ
 
Хитови оферти за дългоочакваната лятна ваканция пълнят сайтовете на туристическите агенции, показа проверка на „Торнадо”. 50 лева на ден по схемата all inclusive по Северното Черноморие е вече масова лятна оферта, която не се котира единствено в групите немски и израелски пенсионери в периода преди активния сезон и след края му. Южното крайбрежие обаче задмина северняците - в Приморско тризвездни хотели продават пакети “всичко в цената” за 27 лева за периода 24 май-15 юни, 38 лв. - до 9 юли. 56 лв. на човек на ден е цената във върховия сезон 10 юли - 20 август.

Простият all inclusive обаче вече не впечатлява особено туристите. По Северното Черноморие вървят вариантите “all inclusive super” и дори “all inclusive ultra”. При “супер” към основното хранене сутрин, обед и вечер се добавят още две закуски
в 10 и 16 ч, безплатни български алкохолни и безалкохолни напитки до полунощ, а към тях - и безплатно ползване на басейн, чадър и шезлонг. Вариантът “ултра” е разгърнат във висококатегорийните хотели, където питиетата са маркови, а лятната скука се гони със забавни анимационни програми за малки и големи. А спа базите глезят с балнеопроцедури като хидромасажна вана с мляко - за дамите, и с вино - за мъжете, както и с широка гама козметични хватки и маски за разкрасяване.

Основната конкуренция за родните хотелиери и тази година идва от Гърция и Турция. Седемдневна почивка в една от най-предпочитаните дестинации в южната ни съседка - Халкидики, излиза средно 350 лв. Цената за двойна стая на нощ започва от 50 лв. 4-звезден хотел на о. Тасос пък предлага спане със закуска и вечеря срещу 30 евро. За една седмица на о. Корфу ще трябва да се бръкнете с 550 лв. за хотел all inclusive В четиризвездните хотели в Кушадасъ пакет all inclusivе за 7 нощувки върви между 350 и 500 лв., като при ранно записване има 15% отстъпка За тези, които са отделили повече пари за почивка през лятото, посоката е Дубай. Най-големият хит в момента е 5-дневна почивка в емирството, която струва 440 евро на човек. Напук на кризата агенциите са залети със запитвания за тази дестинация, отчитат от бранша. В цената се включва самолетният билет, както и закуска и обяд в четиризвезден хотел. Предимство е да се резервират места до 45 дни по-рано, тъй като тогава може да се ползва отстъпка от цената.

В сумата обаче не се включват летищните такси, предупреждават туроператорите. Те оскъпяват екскурзията с около
95 евро на човек В пакета се включва посещението на различни забележителности във внушителния мегаполис, сред които и най-луксозният хотел в света – 7-звездния “Бурж ал Араб”. „Ежедневно получаваме запитвания от клиенти и какви са офертите за сафари в Афика”, коментират туристическите агенции. В момента могат да се намерят предложения за 9 дни в Танзания и Кения за около 2000 евро за човек. В цената се включва също самолетният билет, закуска и вечеря в три- или четиризвезден хотел.


Силен сезон за БГ хотели
Родните хотели чакат много силен сезон. Според прогнозите чуждестранните туристи тази година ще са с около 10% повече, главно от Германия, Израел и Русия. Очаква се румънците отново да щурмуват Северното Черноморие. Само в Албена чакат поне 30 хиляди гости от северната ни съседка. Туристическите пакети във високия сезон са били продадени още през миналата година, обясняват хотелиери. Българските балнео и спа хотели, които са сред най-търсените от западните туроператори, също са вече запълнени за сезона. Спрямо миналата година има ръст на броя на записванията от руския пазар с около 30 на сто, от германския - с около 25 на сто, от английския - с около 20 на сто.

Родните курорти са облагодетелствани по още една линия - кризата в Африка охлади желанието на туристите да почиват там. Очаква се от Египет да има отлив от над 15 млн. туристи. Според туроператорите обаче едва ли би имало по-подходящ момент от този да се отиде до страната на фараоните. По-евтини цени, по-високо качество на обслужване и ухажване едва ли ще може да се получи, защото и правителството, и туристическият бранш правят невъзможното, за да се почувстват гостите "носени на ръце", в името на това дестинацията да се възстанови, отбелязват туроператорите.

Деница Бояджиева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5557 |28.04.2011 Всяка пета българка работи на черно . 2| 5096 |17.08.2010 Алчността на ЕВН обрича Черноморието на мрак . 5| 4953 |17.08.2010 Израелци превземат Черноморието догодина . 13| 15989 |13.08.2010 Любимата на Симеон Дянков отива на работа в Черноморската банка?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads