Реклама / Ads
0| 7380 |10.05.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Чудото на природата Памуккале и Хеараполис

.
Има едно място в Турция, което е сред най-известните визии на страната. То е толкова красиво и странно, че изглежда като нереално. Памуккале!
 

Отдалеч прилича на замръзнал водопад, а всъщност температурата на водата е 37 градуса. Районът, в който туристите могат да влязат е ограничен, защото местността е под закрилата на ЮНЕСКО и е важно да бъде запазен. Някога тази бяла ивица е била с големина 3 км, но с годините се е стопила на половина.

 

Водата е изключително богата на минерали и помага при много здравословни проблеми. Според легендата, водите подмладяват и дори прочутата красавица Клеопатра се е къпала в един от басейните.

 

Около изворите някога, на огромна територия, се е простирал древният град Хеараполис. И днес могат да се видят главната улица, анфитеатъра и останки от някои сгради. Градът е бил разрушаван и изграждан няколко пъти. Най-голяма слава придобива през 1-2 век, благодарение на горещата минерална вода и се превръща във важен СПА център.


.

Хеараполис е бил много богат и красив град. Покрай минералните извори се строят сгради с практическа и културна стойност: бани, много храмове, главна улица с колонада и фонтан с горещ извор. Той е бил един от най-известните градове в империята, с население от около 100 000 души.

 

Изоставен и западнал районът, започва да се възражда отново в началото на 20 век. Започват да го наричат „Памуковия замък“ или Памуккале. Привлечени от минералната вода и белите тераси, тук започват да се строят хотели, а стотици хора преоткриват това удивително място.

 

Нашият хотел също е в района. Изключително предимство е СПА-центъра с минерална вода. Използваме времето, за да се потопим в лековитите извори. Водата изглежда мътна, но това се дължи на минералите, които съдържа. Температурата достига до 40 градуса и не се издържа дълго в басейна.

 

Преди да се отдадем на почивка, отиваме и до местния пазар, за който казват, че е от най-евтините места в Турция.

 

Още любопитни неща гледайте в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и изживейте всичко това с програмите на ONEXTOUR.

 

 

Aвтор: Адриана Русенова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6037 |09.05.2024 Един от най-любимите гръцки плажове ще е затворен и това лято . 0| 2878 |09.05.2024 Пътувайте безплатно със ЗИЦ “Медикъл Караджъ“ на 16-17.05.24 г. за прегледи със специалистите на Болница Мемориал! . 0| 3393 |08.05.2024 Да си купиш имот в Пловдив вече не е евтиния, градът гони София по цени . 0| 7137 |08.05.2024 Модни тенденции - открийте най-модерните стилове за този сезон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads