Реклама / Ads
26| 13449 |19.05.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Чутовно: Вдигаме небостъргач за експерти и спортисти от цял свят

.
София все още си няма небостъргач, но скоро може да се появи петзвезден хотел, който да съперничи на кулите в Дубай.
 

По проект високата сграда е в непосредствена близост до бъдещия София тех парк - комплекса, който ще се превърне в седалище на иновации и предприемачество в областта на информационните технологии, съобщава агенция Стандарт нюз. За да стане районът обаче достоен за европейска столица, архитекти са разработили план и на околните територии. Според идеята кварталът трябва да се превърне в знаков за София.

Нов национален стадион, покрит тенис корт с огромен подземен паркинг, басейн и още няколко по-малки игрища, по проект, граничат с технопарка. Така столичани ще имат близо едно до друго големи спортни съоръжения, места за работа и отдих. И всичко това трябва да плува в море от зеленина.

Новата зала "Арена Армеец" вече е поставила смисловата основа на целия район. Предвижда се София тех парк да се изгради точно срещу нея. Ще ги дели само ул. "Асен Йорданов". От страната на технопарка по проект трябва да има зелена стена - парк, който ще осигурява тишина и спокойствие в технологичния център. Там сградите са сравнително ниски и ще отговарят на изискванията за построяването на офиси и лаборатории. Теренът, отделен за парка, е 24 дка. Той е на военното министерство. В момента там има и тотално запуснати сгради, които от години не се използват.

По същата линия, на север, в посока бул. "Шипченски проход" се предвижда изграждането на новия национален стадион. Към него има паркинг за 1000 автомобила. Точно до стадиона пък е хотелският комплекс с луксозния петзвезден хотел. Покритият тенис корт, който би трябвало да съперничи на този в Уинбълдън, е "нарисуван" близо до зала "Арена Армеец" по същата линия. Под него се планира да се изгради паркинг на три етажа под земята. Той ще може да обслужва и посетителите на залата, той като сега проблемът с паркирането на хилядите посетители не е решен. В тенис комплекса архитектите предвиждат и още дванайсет корта с червена и с тревна настилка. В триъгълника между залата и корта се включва и още едно голямо открито футболно игрище.

Съвсем близо до целия този комплекс се намира басейнът "Червено знаме". Сега целият спортен комплекс, в който има открит и закрит басейн с кули за скокове във вода, е в плачевно състояние. Спортното министерство, което наскоро стана собственик на имота, обаче е поело ангажимент за възраждането му. Ако се осъществи замисленият проект, целият район ще се превърне в така дългоочаквания вторичен център на столицата. Въпреки че не се предвиждат административни функции, районът ще е място за научни, спортни и културни събития.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 6930 |12.04.2012 Дянков: От 1 юли вдигаме пенсиите, догодина - пак . 7| 5295 |02.12.2011 Т.Младенов: Вдигаме пенсионната възраст плавно, няма да отстъпим . 60| 8782 |08.06.2011 Дянков изненада пенсионерите: Вдигаме ви пенсиите, но не на всички! . 36| 5794 |23.03.2011 Вдигаме "Белене" с френски турбини?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads